HUSET I SKOGEN

Oct 26th, 2020 | By | Category: 2020-10 okt, Recension

Omslag till Huset i skogenAv Solveig Olsson-Hultgren
Lind & Co, 2020
ISBN 9789179032937, inbunden, 357 sidor

Jag vet inte hur många debutanter svensk kriminallitteratur har sett i år. Och så många kapabla. Den här författaren har tidigare skrivit barn- och ungdomsböcker, men debuterar nu med en spännande smålandsdeckare.

Riktigt var i Småland vi hamnar är oklart. Huset, orten och landskapet är fiktivt. Men det är småländskt. Och det spelar roll. Miljön och naturen är väl gestaltad och ger en välskriven kuliss.

Polisen Hanna vådaskjuter en person till döds och har svårt att släppa det. Hon mår mycket dåligt och blir därför sjukskriven. En kollega har ärvt en stuga i mörkaste smålandsskogarna.

Dit tar Hanna sin tillflykt. Hon har tänkt vila upp sig genom att leva eremitliv. Men hon får ett par kompisar tämligen omgående. En enörad katt och en äldre man som bor i en närliggande by.

Under sina promenader träffar Hanna på ett ödehus som verkar ha lämnats brådstörtat. Hon får höra att ett ungt stockholmspar med tidigare missbruksproblem har bott där. Men nu har de försvunnit spårlöst.

Kanske är det sysslolösheten som gör att Hanna börjar forska i försvinnandet och finner några konstiga omständigheter. Hon till och med utsätter sig för fara under sitt luskande.

Utan någon större form av action skapar författaren ändå en krypande spänning och dramatik. Skildringen av Hanna och hennes besvär är inkännande.

Att vara debutant är inte lätt. Att avsluta böcker är ännu svårare. De sista kapitlen lever tyvärr inte upp till vad författaren har lovat i nästan hela boken.

Det är givetvis läsvärt ändå. Mina invändningar är mer som marginalanteckningar. Det finns också en öppning för en fortsättning av denna berättelse. Den är jag nyfiken på.

NISSE SCHERMAN

Solveig Olsson-Hultgren

Solveig Olsson-Hultgren privat foto

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22