HUS VID VÄRLDENS ÄNDE

Nov 6th, 2012 | By | Category: 2012-11 nov, Recension

Omslag till Hus vid vä rldens ändeAv Åke Edwardson
Albert Bonniers 2012
ISBN 978-91-0012900-2, 415 sid

Conan Doyle gjorde det och Olov Svedelid likaså. De tog död på sina huvudpersoner Sherlock Holmes respektive Roland Hassel. Båda i vatten (Holmes i Reichenbachfallen och Hassel i ett radioaktivt vattendrag). I en senare berättelse överlever båda mirakulöst. Nu har Åke Edwardson gjort likadant. I förra boken om Erik Winter trodde man att Göteborgspolisen dog i poolen på Costa del Sol – men nu är han här igen efter två års konvalescens med tinnitus ringande i öronen.

För elfte gången sedan debuten sätts han och de kolleger vi känner igen från förr att utreda morden på en mor och hennes två barn och – som mestadels när Edwardson skriver – blir det inte det enda mordet. Winters familj är kvar i Spanien där mor ligger för döden och han tröstar sig med att ta en whisky och lyssna på tenorsaxofonisten John Coltranes blå jazztoner.

Edwardson är realist när han skriver vilket kan leda till upprepningar, geografisk noggrannhet som bara är kul får den som bor i områdena som beskrivs och låter poliserna köra fast, precis som i verkligheten.

Gestalten Winter – hur litterärt han än skrivs – börjar tyvärr likna de parodier svenska kriminalpoliser som ibland dyker upp. Han dricker för mycket, privatlivet är inte precis en dans på rosor och arbetet är den krok han hänger tillvaron på. Trots att han börjar bli gammal och hans weldtschmerz tränger sig på.

Som alltid blir fallet löst och lite av Winters karaktär fastslås när kommissarien andas ut och bestämmer sig för att gå hem till glaset som väntar.

Edwardson skriver och gestaltar väl och han vet sin plats mellan fördettingarna och alla wannabes. Ändå … en serie romaner om samma person ger läsaren en aning övermättnad. Povel Ramel sa att de finns sju (roliga) historier. Detta är som sagt Edwardsons elfte.

PER MAGNUSSON

Åke Edwardson

Åke Edwardson. Foto Thomas Andersen

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22