HUR MAN LÖSER ETT SPANINGSMORD Therese Tangs berättelse 

Jun 21st, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till Hur man löser ett spaningsmordAv Joakim Palmkvist
Albert Bonniers Förlag, 2017
ISBN 978-91-0-016938-1, 328 sidor

Den 63-årige Göran Lundblad försvann från sitt hem i Norra Förlösa norr om Kalmar i slutet av augusti 2012 och lite senare hittades hans bil i Funkabo. Först såg polisen det hela som just ett försvinnande men sedan det i november kommit fram ytterligare detaljer rubricerades händelsen som ett misstänkt dråp. Men polisutredningen saknade adekvata spaningsuppslag och alltsammans tappade tempo. Organisationen Missing people, ledda av Therese Tang, erbjöd sin hjälp och genomförde flera skallgångar efter den försvunne i trakten.

I maj 2014 fortsatte Missing people att söka och då hade man också med sig likhundar som markerade. Det fanns misstankar om att Görans dotter Sara kunde vara inblandad tillsammans med fästmannen Martin Törnblad och Therese Tang ökade sin grupps synlighet för att röra om i grytan. Det hjälpte. Sara och Martin kom på kant med varandra vilket småningom resulterade i att Martin kontaktade Therese. Efter långa samtal, där Martin visade att han fattat tycke för Therese, bekände han sin och Saras inblandning i mordet. Therese larmade polisen och Sara, 26, och Martin, 23, greps och häktades den 19 juni på sannolika skäl misstänkta för mord, något båda nekade till.

Att neka var dock ett uselt alternativ eftersom Martin berättat för Therese var Göran Lundblad grävts ner. I början av juli öppnades graven på Lundblads åker i Norra Förlösa och den väl inslagna kroppen hittades rätt djupt ner i jorden. Obduktionen visade att det var den mördade Lundblad som låg därnere.

Den 7 november åtalades Sara Lundblad och Martin Törnblad för mord och Kalmar tingsrätt dömde båda till 18 års fängelse den 19 januari 2015. Paret överklagade men den 28 april samma år fastställde hovrätten domen.

På detta sätt blev Therese Tang den enda privatperson i Sverige som löst ett spaningsmord.  På sätt och vis. Misstankarna var redan spridda både hos grannarna och inom polisen. Det var i samband med att hon skulle ge en av den försvunnes döttrar en sökrapport som hon träffade Martin som visade sig vara mycket undflyende och fick Therese övertygad om att han ljög. Senare träffade hon honom tillsammans med Sara som inte alls verkade intresserad av att hitta sin far. Senare samma dag möttes de igen och då hade Martin många underliga frågor om polismetoder till henne.

Sedan skulle det dröja en månad innan han hörde av sig i ett sms och ville träffa henne eftersom han hade något att berätta. Det visade sig att Martin fått ett romantiskt intresse för henne så hon kontaktade polisen för att få råd om vad hon skulle göra. Hos myndigheten menade man att det inte skadade om kontakten fortsatte men att hon skulle låta Martin ta alla initiativ.  När han så ville att de träffades gick hon med på det men kontaktade medlemmar i Missing people för backup.

Egentligen skulle de mötas på ett kafé men i stället dök Martin upp i hennes bostad. Han undrade nervöst om hon trodde att han hade med försvinnandet att göra och då tog hon tjuren vid hornen och sa att hon visste att han hade det. Då lossnade Martins alla spärrar och bekännelsen forsade ur honom medan hon i hemlighet spelade in alltsammans på sin mobiltelefon. Han berättade hur mordet gått till och att han och Sara använt en maskin för att begrava kroppen. Det hade gjorts relativt öppet, som om han bara arbetat på åkern.

Polisen underrättades och Therese hamnade på landets alla löpsedlar, något som fortsatte vid rättegången där hon var åklagarens huvudvittne.

Therese Tangs berättelse har på en skarpt journalistiskt  sätt förmedlats till bokläsarna av Sydsvenska Dagbladets kriminalreporter Joakim Palmkvist. Han berättar om bymentalitet, grannfejder, avundsjuka och girighet men ger samtidigt ett rätt ömsint porträtt av det mordiska paret och ett något mindre smickrande av deras föräldrar.

Palmkvist har tidigare skrivit Maffiakrig (2011) om de många morden i Malmö samt boken Äventyr i Svenssonland (2015) där han berättar om hur han fick seriemördaren Peter Mangs att öppna sig.

Ett tips till blivande (och även verksamma) kriminalförfattare.  Här beskrivs polisarbete på ett mycket vederhäftigt sätt. Kombinerar man denna boks lärdomar med de som finns i Tobias Barkmans Jakten på en mördare (http://www.dast.nu/recension/jakten-pa-en-mordare) från 2009 kan ingen kritiker ha något att invända mot författarens kunskaper.

KJELL E. GENBERG

Joakim Palmkvist

Joakim Palmkvist. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22