HUR KUNDE HON?

Jun 9th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Hur kunde honAv Dana Fowley
How Could She 2008
Översatt av Susanne Nobel
Norstedts 2010

Somliga böcker är smärtsamma att läsa. Det här är en sådan. Den hänger sig kvar sedan man slagit ihop den .

Författaren Dana Fowley rekapitulerar ett liv där det förekommit psykiska och sexuella övergrepp gentemot henne och systern av både främlingar och av Danas egen mor. Först hade jag så svårt att ta till mig historien att jag trodde att det var fiktion, en roman helt enkelt. Men sökningar på nätet visar att Dana och systern Heather verkligen råkade ut för en pedofilring som visade sig vara en av de värsta som avslöjats i Storbritannien och troligen den hemskaste som någonsin härjat i Skottland.

Dana FowleyDana var fem år när hennes mor och styvfar släppte in pedofilerna i familjens liv. Både töserna blev slagna och våldtagna under överseende av modern – inte bara en gång utan många gånger. Jag försöker undertrycka kräkreflexterna medan jag läser Danas redogörelse (ja, det är en partsutsaga, men ändå …) om hur modern Caroline Dunsmores kyla och rent ut sagt ondska kunde locka dessa möjligen sjuka, sadistiska människor till döttrarna. Det kan nog inte förklaras och Dana Fowley försöker inte heller göra det.

Övergreppen skildras inte så närgånget, vilket förklaras av att Dana inte vill skriva en bruksanvisning för pedofiler. Men boken är rakt och effektivt skriven i övrigt utan att – märkligt nog – framställa sig som martyr. Hon var ett offer. Punkt.

Det var i vuxen ålder, efter att ha blivit gift, som Dana Fowley med stöd av sin man, bestämde sig för att skriva om dessa händelser och därmed försöka få både mor, styvfar och gärningsmännen dömda för sina brott.

Modern bestraffades med tolv års fängelse. Även de övriga inblandade dömdes.
Gud ske lov!

INGER STRANDBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22