HUNDRAETTÅRINGEN som tänkte att han tänkte för mycket

Aug 30th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till HundraettåringenAv Jonas Jonasson
Piratförlaget, 2018
ISBN 978-91-642-0579-7, 434 sidor

Det har gått nio år sedan Jonassons storsäljande och filmade skröna om hundraårige Allan Karlsson som klev ut genom fönstret på äldreboendet för att resa ut i världen och träffa Franco, Churchill, Truman och en massa andra dignitärer i alla hörn at tillvaron.

I bok ett tutade denne Allan i oss att han ätit middag med president Harry S. Truman, liftat med Winston Churchill och åkt flodbåt med Mao Zedongs fruga. Hans förmåga att bli bekant med en sortens folk fortsätter i Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket där den lurige och inte alltid så sanningsenlige gamlingen fåt en kopp kaffe tillsammans med Nordkoreas diktator Kim Jong-un och en golfrunda med den amerikanske presidenten Donald Trump och får en träff med the Donalds polare Vladimir Putin. För makt- och könsfördelningens skull får och den tyska kanslern Angela Merkel vara med på ett hörn. Allan är en försigkommen herre som minsann kan hantera vilken potentat som helst.

Man har stor glädje att läsa om hans eskapader men det gäller att man fångas in av den märkliga legend som Jonasson skapat, vilket i och får sig inte är svårt.

Allt börjar när Allan befinner sig på Bali tillsammans med sin vän Julius. Livet där börjar kännas lika trist som det en gång var på hemmet och nu är det dags för födelsedag igen. Detta ska firas med en ballongfärd och vinden griper tag i farkosten och för ut dem i en värld fylld av vapenskrammel, politiska dumheter och mänskliga tillkortakommanden.

Böckerna om Karlsson skulle knappast vara lika läsvärda om det inte funnits ett uns av allvar bakom de halsbrytande (och inte alltid helt konsekventa) äventyren. Jonasson är faktiskt en satiriker av rang som tar det politiska spelet på allvar innan han skruvar det till lättsmält oigenkännlighet där läsaren mitt i humorn begriper att författarens hjärta finns hos de förfördelade och utsatta.

Det finns en hel del Stig Cederholm (minus nazismen) och Elov Persson hos smålänningen Jonas Jonasson. Ragnar Frisk skulle gott ha kunnat regissera den sagolika inledningens ballongresa.

Journalisten och författaren Pär-Ola Jonas Jonasson är född 1961 i Växsjö, inte alltför långt från Knohult, och bor nu på Gotland. Han har arbetat på Smålandsposten och Expressen. Efter att ha grundat och styrt det egna mediaföretaget OTW, som gav ut tidningar åt ICA och SAS samt framgångsrika produktioner åt TV, blev han utbränd och flyttade till Schweiz där han skrev första boken om Allan Karlsson. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann blev 2010 års mest sålda bok i Sverige, storsäljare i Tyskland och utgiven på 45 språk. Förutom att den blivit sällskapsspel har boken filmats.

KJELL E. GENBERG

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson. Foto Sara Arnald

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22