HUNDPARKEN

Jan 24th, 2021 | By | Category: 2021-01 jan, Recension

Omslag till HundparkenAv Sofi Oksanen
Koirapuisto, 2019
Översättning Janina Orlov
Albert Bonniers Förlag, 2021
ISBN 978-91-0-018168-0, inbunden, 425 sidor

Sofi Oksanen, född 1977, är en välkänd finsk författare med rötter även i Estland. Hon debuterade 2003 med Stalins Kossor och erhöll 2013 Nordiska Rådets pris för sin bok Utrensningen som också blev väldigt uppmärksammad i Sverige. Hennes författarskap präglas av fördjupning i ämnen som hon anser åsidosatta, makt och maktstrukturer, speciellt i östeuropeiskt kontext och Hundparken är inget undantag. Här sätter hon ljuset på handel med barn.

Vi får här träffa Olenka, tidigare modell i bl.a. Paris, som återvänt till Helsingfors för att bli chef i en verksamhet för äggdonationer, surrogatmödrarskap och barnadoptioner i Ukraina, och Darja, stjärnan i hennes stall, i ett till synes slumpmässigt möte vid en park där storstadsbor rastar sina hundar och umgås. Men mötet lyfter fram livshistorier fyllda av svek och familjeband från Ukraina liksom brustna förtroenden, maktkamp inom familjer, mellan kön och herraväldet över kvinnokroppen. Sofi Oksanen skriver närmast en thriller där vi följer öden som längtar efter barn, att skräddarsy avkomma med rätta donatorer och fattiga kvinnor som ser denna verksamhet som en väg ur fattigdom och hopplöshet.

Ukraina har en av Europas mest frisinnade regelverk runt surrogatmödrarskap och kunderna till klinikerna kommer från hela världen. Dessa kliniker har utvecklat hög kompetens och urvalet av donatorer är minutiöst, det är bara de bästa generna som gäller. Men saker kan gå fel. Som nu i Pandemin, de blivande föräldrarna kan inte komma till Ukraina pga smittrisk och mödrarna föder och skapar relationer med sina barn. Det finns många mörka sidor i denna form av verksamhet och mycket sorg och förtvivlan bakom möjligheten att få ett barn och förverkliga livsdrömmar.

Det är ett lovvärt projekt att försöka belysa ett samhällsfenomen i fiktiv form, och man berörs av dessa människor och deras unika livsberättelser. Det finns inget svart eller vitt här, det finns bara livsöden som vill berättas. I allt detta finns svåra existensiella frågor som vi behöver formulera och diskutera. Det har säkert varit Sofi Oksanens avsikt och berättelserna är starka, välskrivna och djupt berörande.

Vad finns att ta upp och diskutera i samhällen om människans längtan efter barn och självförverkligande.? Och vem betalar priset ? Jag hoppas fler låter sig skakas om av denna existensiella thriller.

GUNILLA LINDBLAD

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen. Foto Toni Härkönen

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22