HUD

Dec 31st, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till HudAv Mo Hayder
Skin, 2009
Översättning Anders Bellis
Modernista, 2014
ISBN 978-91-7499-574-9, inbunden, 368 sidor

Det står ”Andra boken i Walking man-serien” på omslaget. Mo Hayders första bok i den serien hette Ritual och kom förra våren. Men författaren har fått flera tidigare böcker utgivna på annat förlag och hyfsat med beröm. Tydligen gick Ritual tillräckligt bra för att Modernista backade ett steg och återutgav Fågelmannen där kommissarie Jack Caffery arbetar i London. Av personliga skäl, som spelar roll i de kommande böckerna, flyttar han till Bristol.

Mo HayderHär är han huvudperson tillsammans med den kvinnliga polisdykaren Flea Marley. Dessutom, i båda dessa böcker, finns en Tokolosh, en enligt viss afrikansk tro förtrollad varelse, kort och hemlighetsfull som lever under vatten och kommer upp på land. Och så finns den Vandrande mannen, som gett serien dess namn. Han har en del gemensamt med Jack Caffery och fungerar som ett slags samvete för honom.

Den här boken handlar om en man som är besatt av människohud, och om mord på unga kvinnor, och en försvunnen ung kändiskvinna.

Så mycket mer ska jag inte berätta, för historien svänger kraftigt och ger läsaren överraskningar.

Ett tema är de båda poliserna som agerar utanför lagens råmärken och hur de ska lösa problem som uppstår i samband med det.

Det är, liksom tidigare, välskrivet, spännande och man kommer människorna nära. Allt utspelar sig i trakterna av Bristol och Bath, väl värda besök även utan att vandra i huvudpersonernas fotspår. Författaren bor i Bath.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22