HUD

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Recension

Av Ben Mezrich
Skin 1999
Översatt av Susanne Nobel
Prisma, 1999

Den här titeln säger er ingenting. Först av bokens framsida får man klart för sig att detta är en Arkiv X-roman. TV-bilderna av agenterna Mulder och Scully dominerar bilden. Det är en hybrid, hybrid. En historia som bygger på Arkiv X:s förekomst i TV – men skriven av en helt annan författare. Ännu mer förvirrad blir man av texterna på flikens insida: “Arkiv X är tveklöst x-tra häftig” (USA Today) och “Arkiv X: Lite crazy, lite overkligare, lite bättre” (SvD) Vad avses? TV-serien eller den här hybridens historia?

Jag såg några av de första Arkiv X-avsnitten på TV. Då var historierna byggda på ryktet att USA-administrationen hemlighöll för folket att tefat med små gröna män i verkligen hade landat och fortfarande ibland gjorde det, och några andra sf-teorier med verklighetsanknytning.

Serien hade också vissa kvalitéer i form av elegant uppläggning och utstrålning. Men Arkiv X- historierna förlorade snabbt i trovärdighet. Nu är det sedan länge trista, dåliga ockulta påhitt som agenterna Mulder och Scully tvingas syssla med. För all del, TV-serien är fortfarande bra fotograferad men det räcker inte. Samma gäller i stort för den här boken. Den är inte illa skriven. Men den saknar nerv och angår en inte; hoptotad av en författare som verkar inhyrd för att tjäna pengar åt någon på en etablerad TV-serie.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22