HOVNARREN I MURMANSK

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Recension

Av Jens Henrik Jensen
Hofnarren i Murmansk 1999
Översatt av Mona Eriksson
Prisma 2002

Jensens förra roman Käringen i Krakow blev någorlunda uppmärksammad i Sverige, men hamnade trots sina kvalitéer i skuggan av danske kollegan Leif Davidsen. Likheterna mellan de båda accentueras i Hovnarren i Murmansk. Båda skriver, fast på olika sätt, om underrättelseverksamhet. Jensens huvudperson, CIA-agenten, Kazanski, får lämna det goda livet i Madrid för att söka rätt på ryske elitsoldaten Sjapkin i Ukraina. Spåret leder vidare till Nordkalotten. I Murmansk, där kärnbränsledumpning och andra olagliga aktiviteter förekommer, irriteras man på CIA-agenten och både polis och rysk militär underrättelsetjänst försöker sätta åt honom så det svider.

Bokens hovnarr, en albino, blir hjältens räddning. Men vad är det för typ egentligen? Albinon tycks ha ett finger med i alla spel.

Det är en riktigt bra thriller och agentroman i en tid när man trodde att sådana var ”out of order”. Författaren är minst lika övertygande som sina engelskspråkiga kolleger och intrigbyggandet är precis lagom komplicerat. Dessutom är huvudpersonen lite mer än en pappfigur.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22