HÖSTOFFER

May 14th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Höstoffer

Av Mons Kallentoft
Natur & Kultur 2009

Kallentoft har i polisen Malin Fors vid Linköpings våldsrotel skapat en intressant gestalt. Hon är en kvinnlig motsvarighet till många manliga romanpoliser, har alkoholbekymmer och lider till och med mer än Wallander av bakfyllans ångestattacker. Dessutom har hon det inte lätt i sin sociala tillvaro.

Där är författaren logisk och verkar ha glädje i att beskriva hennes situation. Troligen är det någon slags belöning för att Malin trots sina tillkortakommanden varit så duktig i de två tidigare romanerna som hon här – visserligen i tjänsten, men ändå – får ge sig av till en spansk semesterö.

Mons Kallentoft

Malin har det inte lätt och inte roligt heller. Det tycks förresten ingen annan i boken ha heller. Skulle möjligtvis vara mordoffren som till skillnad från i verkligheten ges möjlighet till pratglada kommentarer om lite av varje.

Det förekommer alltså mord i den här regniga storyn och lite polisarbete också, fast det är inte Kallentoft riktigt intresserad av att skildra. Det är så  många vid sidan av polisen som behöver kolla till tals och nästan alla gör det i första person singularis. Det blir minst sagt trögläst.

Jag blev tvungen att vila mig flera gånger efter alla nya begynnelser och jag måste erkänna att Kallentofts istadiga ingångsteknik gjorde mig irriterad. Då spelar det egentligen ingen roll att karlen skriver alldeles utmärkt. Det står på sidan tre att det ska vara en kriminalroman. Är det en sådan eller är det en spökhistoria eller en relationsroman?

Omslaget är vackert – och på det regnar det inte.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22