HORAN SOM LOG

Apr 24th, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till Horan som logAv Calle Hård
Vulkan 2013
ISBN 978-91-63716-9-9-7, 448 sid

En blåsig försommardag sitter Nils Anders Nylund bredvid en ung utländsk kvinna på färjan hem till ön. Sjön går hög och hon är rädd. Han talar lugnande till henne och hon somnar mot hans axel. Efteråt ler hon mot honom. Det är det varmaste och mest innerliga leende han någonsin sett.

Så lyder baksidestexten. Och läsaren förväntar sig en helt vanlig spänningsroman.

Horan som log har lite andra egenskaper än en lokalt förankrad mordhistoria i havsmiljö som Fjällbacka, Marstrand eller Sandhamn. Boken är skriven av en gammal Expressenjournalist. Det märks. Läsaren drivs fram över sidorna. Men Hård har även humor. Han gycklar med de mest allvarliga ting och det lättar upp intrigen.

Calle HårdDet finns en ytterligare sida i boken, om man får uttrycka sig så. Hård tillbringar vintrarna i Indien. Världens största demokrati. Om det nu är någon som tror på det. Han visar på lokal korruption, stora brister i rättsväsendet och total brist på demokratisk syn från överheten. Hans sakkunskap här jämfört med mycken information som sprids om dessa så kallade demokratiska samhällen, där till exempel biståndsmiljoner försvinner på vägen, ger ett större utbyte av boken än väntat.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22