HÖR MIG VISKA

May 15th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till Hör mig viskaAv Mons Kallentoft
Forum, 2020
ISBN 9789137153421, inbunden, 353 sidor

Efter att ha läst förra årets Se mig falla skrev jag att det fanns en mikroskopisk öppning för en fortsättning. Och här är den då, fortsättningen. Tim Blanck är återigen på Mallorca och letar efter sin försvunna dotter. Det är fem år sedan hon senast hördes av och hoppet om att hitta henne krymper. Men inte för Tim. Han letar oavbrutet vidare. Allt medan hans fru och ett yngre barn väntar hemma i Sverige. Minst sagt tåligt måste man säga.

Det har skrivits en del om fäder och deras sökande efter en dotter på senare tid. Både Stina Jackson och Anna Jansson har gjort det framgångsrikt. Det är för övrigt den enda likheten mellan deras böcker.

Mons Kallentoft briljerar i denna bok med ett fint och poetiskt språk. Han experimenterar dessutom med formatet och låter skrivandet krumbukta i oanade banor. Kapitlen går in i varandra med bara kommatecken emellan. Det är verkligen innovativt och intressant.

Synd då att själva berättelsen inte håller samma höga kvalitet. Sökandet blir maniskt, historien är svart och hopplös, men egentligen sker det inte mycket konstruktivt. Att Tim ändå får vissa spår efter så många år kan tillskrivas en osannolik slump.

För att vara en spänningsroman blir det då väldigt ospännande. Tim Blanck känns mer som en rättshaverist som gärna tar lagen i egna händer. Men till skillnad från slutsatsen efter den första boken, nu är det färdigberättat i denna sak.

NISSE SCHERMAN

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft. Foto Pär Olsson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22