HON SOM VAKAR

Sep 4th, 2017 | By | Category: 2017-09 sep, Recension

Omslag till Hon som vakarAv Caroline Eriksson
Forum, 2017
ISBN 9789137147895, inbunden, 240 sidor

Författaren började med att skriva två spänningsromaner som baserade sig på verkliga fall. Därefter gav hon ut De försvunna, som var helt fiktiv. Den blev mycket rosad även internationellt.

Caroline Erikssons nya roman är ett relationsdrama med psykologiska, outtalade undertoner. Med små medel skapar hon spänning och nyfikenhet.

Författaren Elena är bokens huvudperson. Hon har skrivkramp och för att komma ur den börjar hon iaktta en familj tvärs över gatan. Där kanske finns material att hämta? Hitchcockvibbar! Till synes verkar det pågå ett mörkt och destruktivt spel mellan man och hustru i huset.

Familjen har en tonårsson, Leo, som söker kontakt med den nyinflyttade Elena eftersom hon är författare. Även han har sådana drömmar. Han ger henne mer information som tyder på att något hemskt och våldsamt är på väg att hända i huset mittemot.

Läsaren kastas mellan olika tänkbara scenarier. Caroline Eriksson leder skickligt in på olika spår, och man är aldrig säker på hur upplösningen ska bli. När allt så småningom uppdagas är det kanske något helt annat än man har trott som egentligen har skett.

I kategorin psykologisk spänning tillhör Caroline Eriksson Sveriges elit. Det är också en genre som har fått en nytändning. Det finns nu flera som kan axla Karin Alvtegens och Inger Frimanssons mantlar. Att boken också har ett klassiskt format på runt 250 sidor ser jag bara som angenämt.

NISSE SCHERMAN

Caroline Eriksson

Caroline Eriksson. Foto Martin Stenmark

 

 

 

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22