HON SOM INTE VET

Jun 16th, 2018 | By | Category: 2018-06 juni, Recension

Omslag till Hon som inte vetAv Karen Cleveland
Need to know, 2018
Översättning Jessica Hallén
Norstedts, 2018
ISBN 978-91-1-308129-8, inbunden, 318 sidor

Baksidan, framsidan och omslagsfliken har lovord över denna debutbok, inklusive författare som John Grisham och Lee Child. Ökar alltså förväntningarna på en spänningsroman.

De infrias, men på ett helt annat sätt än man vanligen får sig serverad.

Författaren har arbetat som analytiker på CIA i åtta år, de sista sex inom antiterrorism. Så det är som skrivarlärare säger att man ska ägna sig åt det man kan. Hennes huvudperson är analytiker på CIA, arbetar ihop med FBI om att identifiera ryska agenter, infiltratörer som lever under amerikansk täckmantel. En vanlig dag på jobbet lyckas hennes program öppna en rysk ”hanterares” dataprogram. Där hittar hon många filer på ryska som hon bara hjälpligt förstår, men en mapp märkt ”Vänner” innehåller fem foton. Alltså troligen ryska agenter. Bild tre känner hon igen, det är hennes man sedan många år, far till deras fyra barn i förskoleåldern.

Hon får panik, raderar bilden fast hon inte får, och åker hem. Berättar för honom, och han svarar ja, sedan 22 år. Han är ryss, föräldralös och sedan 15-årsåldern skolad att placeras i USA och vara spion.

Men han försäkrar att han verkligen älskar henne och hon är också helt säker på att han verkligen avgudar barnen. Hennes enda val är att ange honom, påpekar han, så får hans dubbelliv ett slut.

Men hon inser då att hon får sluta jobbet, hennes man kommer att fängslas och de kommer att stå utan försörjning och sjukförsäkring vilket är extra viktigt eftersom en av de yngsta tvillingarna har ett medfött hjärtfel som kräver dyr vård. (Den typen av typisk amerikansk spänning är lyckligtvis något som de flesta länder i den industrialiserade världen slipper.)

Så spänningen handlar om hur de ska lyckas klara både familjen och livet tillsammans utan att bli upptäckta, om de kan sopa igen spåren, om de kan lura ryssarna så att maken kan slippa ur deras garn.

Här kan jag inte berätta mer, men det är en slags absurd vardaglig spänning som författaren lyckas upprätthålla.

Jag har en liten invändning mot slutet. Jag förstår hur författare och förlag resonerat, men det känns ändå lite påklistrat. Eftersom invändningen bara gäller ett par sidor på slutet så är ändå min uppmaning att den som gillar spänning utan den klassiska hemliga agentaction bör läsa denna.

LEIF-RUNE STRANDELL

Karen Cleveland

Karen Cleveland. Foto Jessica Scharpf

Nyligen utkom på svenska också en riktig rysk agents memoarer, Under täckmantel – mitt hemliga liv som KGB-spion i USA

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22