HITLERS KRIGARE – SS SISTA STRID

Feb 6th, 2009 | By | Category: 2009-1, Recension

Omslag till Hitlers krigare

Av Charles Whiting
Warriors of Death – The final battles of Hitler’s private bodyguard 1991
Översatt av Kjell Waltman och Inge R.L. Larsson
Fischer & Co 2008

Den här boken handlar om Leibstandarte SS Adolf Hitler (LAH), med sitt ursprung i Adolf Hitlers tolv man starka livvakt. Den här gruppen var en del av SS men stod utanför Himmlers direkta kontroll. LAH utvidgades till  en nazistisk privatarmé som fick sitt elddop då SA-ledningen med Ernst Röhm i spetsen rensades ut. Ansvarig för LAH var Josef Dietrich, liksom Hitler veteran från första världskriget.

Som det sägs i förordet var dödskulten påtaglig inom nazismen i allmänhet och inom SS i synnerhet. Det var höga förlustsiffror i liv bland SS, därför att de sattes in där striderna var som hårdast.

Hitlers krigare skildrar andra världskrigets blodiga slut utifrån de tyska elitsoldaternas syn. De var hängivna Hitler och var beredda att dö för honom.

Jag vill återge några exempel ur boken: ”Efter ett tag gav Mohnke upp … Han bad att en frivillig  skulle kontakta ryssarna och be dem ta emot kapitulationen av det som återstod av Leibstandarte …

Det var emellertid inte alla soldater i Leibstandarte som var beredda att acceptera nederlaget och kapitulera så lätt. Den 24-årige SS-Oberstormführer Stehr hade ingått i 1. SS-divisionen ända sedan han var tonåring…Nu hade han i flera timmar skrikit att de skulle begå massjälvmord- en passande germansk utväg…”

Gruppens läkare försöker övertyga honom att det vore en  meningslös gest. Dessutom hade han en ung fru och två barn att leva för.

”…ekade ett enda skott. Stehr hade skjutit skallen av sig hellre än att ge upp.”

”Jochen Peiper, som med sin handfull återstående stridsvagnar utgjorde kön (i stället för att leda divisionen som han gjort under hela kriget) var sjuk i själen. Hela hans värld höll på att störta samman. Under de många år som han skulle komma att tillbringa i fängelse skulle han ofta önska att han hade stupat i Berlin, ì strid för att försvara Führern.

− I stället dömdes jag till att möta dessa förrädare och överlöpare och det fullständiga sammanbrottet av allting som jag hade trott på sedan jag var en grabb i kortbyxor.”

charles whiting

Charles Whiting (1926−2007) skrev flyhänt. Konstigt annars med 350 böcker bakom sig. Han skrev  spänningsromaner under pseudonym. Och han hade egna erfarenheter från andra världskriget som sergeant.

Kontentan av genomläsningen är att fanatism och krig är förskräckligt, men framför allt helt meningslöst, och lidandet har inga proportioner. Att Hitlers vansinniga makt över sinnena fortsätter ända in i vår tid är ofattbart och till och med i våra dagar diskuteras om Hitlers motståndare fortfarande inte borde ses som förrädare.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22