HITLERS HEMLIGA VAPEN 1933–1945

Oct 15th, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till Hitlers hemliga vapenAv David Porter
Hitler’s Secret Weapons 1933–1945, 2010
Översatt av Inge R. L. Larsson, Kjell Waltman
Fischer & Co 2013
ISBN 978-91-96597-50-4, 192 sid

Supertunga stridsvagnar, stridsflygplan med jet-drift, dvärgubåtar, elektriskt drivna torpeder som inte lämnade avslöjande luftbubblor efter sig, superstora järnvägskanoner, Panzerfaust, robotsystem som V-1 och V-2. Man kan verkligen påstå att tyska vetenskapsmän och ingenjörer såg till att Tyskland under andra världskriget låg i absolut framkant när det gällde utvecklingen av vapen.

Om det bara handlat om vapen hade risken varit stor att nazismen blivit den ledande ideologin i Europa med omnejd. På den mänskliga sidan hade vi det ledande skicket och de var långt ifrån så bra som sina vapen.

Det ska genast sägas att detta är en bok för de människor som är särdeles intresserade av militär historia och militär teknik. Jag tyckte mig känna igen upplägg och layout. Det tog ganska lång stund innan polletten trillade ner – boken är lik den SoldI som skulle lära mig ett och annat för att bli en god värnpliktig 1958.

Samtidigt ska erkännas att texterna i Hitlers hemliga vapen är betydligt intressantare än dem jag tvingades traggla igenom i den gamla Soldatinstruktionen.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22