HITLERS FURIER Tyska kvinnor i Förintelsens tjänst

Aug 19th, 2014 | By | Category: 2014-08 aug, Recension

Omslag till Hitlers furierAv Wendy Lower
Hitler’s Furies: German Women in the Nazi Killing Fields, 2013
Översatt av Hans Dalén
Fischer & Co, 2014
INSB 978-91-86597-71-9, 295 sid

En furie var enligt den romerska mytologin en rasande kvinna. Historien har flera belägg för att sådana funnits trots att myten säger att kvinnor är milda. I sin bok om Hitlers furier skriver Lower att vi alltid känt till att kvinnor begått brutala handlingar men att sådana gjorda i en diktaturs tjänst inte tidigare dokumenterats så väl.

Under andra världskriget var det många tyska kvinnor som begick mord och andra brutaliteter, inte minst som anställda i koncentrationslägren. Av någon anledning har det varit något av ett tabu att berätta om den saken, man har föredragit att framställa tyska kvinnor som offer i hemlandet medan männen begått skändligheter vid fronten.

Wendy LowerHistorieprofessorn Wendy Lower har en annan syn på vissa delar av denna historia. Den nazistiska regimen producerade en ny sorts kvinna, en patriotisk sådan som aktivt lydde order och villigt blev bödlar. Och hon har hittat en hel mängd i arkiv vars dokument ingående beskriver vad de varit i stånd att göra. Lojaliteten till styret, till Hitler och den nationalsocialistiska idén, fick dem att utföra de mest omänskliga handlingar.

Förutom att de minst 500 000 kvinnorna fungerade som radiooperatriser, sjuksköterskor och sekreterare vid fronterna (de utmärkte sig mest i öst) deltog de också i avrättningar av judar och krigsfångar. En sådan kvinna deltog i mord på judiska småbarn i ett ghetto. Hon grep dem i benen och svingade dem mot en stenmur, andra kastades ner från balkonger. Den kvinnan och andra med henne kände att de var viktiga som Hitlers imperiebyggare.

Det är ett ruskigt dokument Lower åstadkommit, ett bevis för att vanliga, hyggliga människor kan komma att bete sig på de mest omänskliga sätt bara förutsättningarna och tron på auktoriteter är de rätta.

KARL HJELM

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22