HISTORIENS FRÄMSTA RYMNINGAR

Sep 23rd, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Historiens främsta rymningar

Av Gunnar Wall
Semic 2009

Först några sura kommentarer: Främsta? Nja, inte ens alla de sex presenterade är vad vi i vardagslag kallar rymningar. Ett långt kapitel ger en snabbbiografi över Harry Houdini och ett kapitel handlar om rymningar från Djävulsön, något som tydligen inte var särskilt omöjligt.

Säkert finns det fler rymningar som skulle kunna vara med. Författaren har dock en rad böcker tidigare med likartade titlar: Historiens största politiska skandaler, …spiuoner, …största fiaskon och …bedrägerier. Så titeln var nog ganska given.

Så bortse från titeln och gläds i stället åt en underhållande sammanställning av redan publicerade fakta. Gunnar Wall redovisar ordentligt sina källor, och hänvisar också i texten till var det finns oklarheter och skilda åsikter. Ett kapitel innehåller egen research. Han intervjuade Lars-Inge Svartenbrandt/Lars Ferm när han är fri från fängelset. Men innan manuset är klart är han redan häktad för ett nytt rån.

Det är en välskriven sammanställning, berättad i lätt kåserande stil trots den i många fall sorgliga bakgrunden. Även om man läst en del artiklar om några av händelserna är det en god sammanställning. Och det är inget romantiskt skimmer.

De sex avsnitten är mycket olika i händelseförlopp, vilket är ett stort plus. Alcatraz, Houidini, massrymningen från Kumla, upproret i dödslägret Sobibor, Napoleons återkomst från Elba och beskrivningen av Djävulsön.

Det är underhållande och stundom tänkvärt, och mycket lättläst.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22