HISTORIEBOK FÖR BARN Stenålder – Bronsåldern – Järnåldern

Dec 12th, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till Historiebok för barnAv Birgitta Ahlberg
Bokförlaget Mormor, 2014
ISBN 978-91-85841-59-2, 131 sidor

Dast börjar få böcker som ligger långt ifrån vad vi vanligen skriver om. Detta är en sådan, en sorts lärorik historiebok för barn. Men eftersom den är rätt underhållande känner jag mig förpliktigad att skriva några rader.

Det är en berättelse om Sverige från den tid inlandsisen tryckte ner landet som ännu inte hade något namn. När det tre kilometer tjocka islagret började smälta dök de första människorna upp. Om dem och deras efterkommande berättar Birgitta Ahlberg i text och illustrationer på ett sätt som bör vara roande för barn – och var det för en gammal man som tydligen börjar gå i barndom igen.

Birgitta AhlbergMan får veta hur stenålders-, bronsålders- och järnåldersmänniskorna bodde och åt sig mätta på jakt, fiske och samlande, om de verktyg de tillverkade, hur de var klädda och senare om hur de tillverkade saker av bättre material än sten, hur några lärde sig skrift och blev runristare och vikingar.

Ja, det är en trevlig bok och inte alls förvånande att Svenska Barnboksinstitutet 2010 utsåg Birgitta Ahlberg till en av Sveriges fyra bästa barnboksdebutanter.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22