HIMMELSKRIKET

Oct 22nd, 2018 | By | Category: 2018-10 okt, Recension

Omslag till HimmelskriketAv Mons Kallentoft
Forum, 2018
ISBN 9789137146201, inbunden, 319 sidor

Även om Mons Kallentoft numera skriver böcker ihop med Anna Karolina har han inte lämnat sin huvudperson Malin Fors i sticket. Hon har hängt med ett tag nu. Detta är den tredje delen i sviten om våra fem sinnen. Årstiderna och de fyra elementen är sedan tidigare avklarade.

Malin har tidigare haft alkoholproblem, men är nu nykter. Det går hyggligt, men ökar bokens trovärdighet. En liten pojke hittas död i en bil en het sommardag. Till synes har han blivit kvarglömd av sin mamma. Hon har varit utbränd och är fortfarande labil. Ärendet blir polisiärt uppklarat, mamman anses ha orsakat dödsfallet. När ett annat mord sker som kanske har kopplingar till den döde pojken öppnas utredningen igen.

Våld och övergrepp mot barn är extra hemskt att läsa om. För vem som helst. Så också här. Det gör ont att läsa om en liten pojke som har blivit grillad i en varm bil. Lika obehagliga är nättrollen som spyr sin galla över mamman.

Författaren är skicklig på att konstruera en spännande historia. Det är nervkittlande rakt igenom och många överraskningar finns inbyggda i intrigen. Mons Kallentofts språk har alltid varit precist, men ändå målande.

Det handlar om kärlek, och ibland brist på densamma. För en gångs skull får också Malin sin beskärda del av mänsklig värme och närhet. Kärleken till sina barn är ett mycket centralt ämne. Både kvinnan med det döda barnet och Malin får rannsaka sig själva.

Malins dotter råkar illa ut när hon misshandlar en man som antastar henne. Kan en mamma som är polis se till att hon inte blir åtalad, eller?

Även om Mons Kallentoft har ett bra flyt i serien om Malin Fors önskar jag mig någon form av nystart. Det här är dessutom en av hans bästa, men jag är lite allergisk mot att följa samma ”hjälte” i bok efter bok. Men det finns ju två sinnen kvar, hörsel och smak. De kommer med all säkerhet handla om samma poliskollektiv.

NISSE SCHERMAN

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft. Foto Thron Ullberg

 

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22