HIMLEN ÄR ALLTID HÖGRE

Nov 5th, 2014 | By | Category: 2014-11 nov, Recension

Omslag till Himlen är alltid högreAv Jonas Moström
Lind & Co, 2014
ISBN 9789174612929, inbunden, 298 sidor

Efter åtta tidigare kriminalromaner börjar nu Jonas Moström på en ny serie om psykiatrikern Nathalie Svensson. Hon arbetar i rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp. Hon är dessutom en ganska komplicerad människa. Hon är nyskild, bor i Uppsala med delad vårdnad om barnen, men samtidigt har hon en liten lägenhet i Stockholm där hon lever ett annat och mer utsvävande liv.

Jonas MoströmFörfattaren tar också steget in i storstaden. Stockholm och Uppsala är som sagt centrum för denna bok. Tidigare har han främst använt sig av kriminalpoliserna i Sundsvall som sina brottsutredare, med kommissarie Johan Axberg i ledningen. Eftersom Jonas Moström är läkare gör han gärna kopplingar till sitt yrke i sina böcker. Erik Jensen hette den läkare som var en av huvudpersonerna i de tidigare deckarna och nu är det som sagt en psykiatriker.

Nathalie får ett SMS från en känd skådespelare som hon tidigare träffat. De bestämmer träff. När hon kommer till mötesplatsen blir hon vittne till hur han brutalt mördas. Ett dåd som uppvisar stora likheter med mordet på hennes tidigare sambo tio år tidigare. Finns det en koppling? Är hon själv hotad? Dramatiken tätnar för var sida man läser.

Jonas Moström är skicklig på att konstruera intriger. Han gör dem lagom invecklade så att trovärdigheten inte är alltför låg. Författaren lämnar också stor plats för att beskriva Nathalies relationsproblem, hennes pågående vårdnadskonflikt med sin f d man. Och eftersom det här är en pusseldeckare blir alla personer på ett eller annat sätt misstänkliggjorda – allt för att man ska ha så svårt som möjligt att lista ut eller gissa vem som är mördaren. Det gör Jonas skickligt.

Men det är inget nytt vatten som rinner under broarna. Det är väl konstruerat, men föga överraskande. Men ändå ger boken en stund ganska trevlig avkoppling i hängmattan eller läsfåtöljen.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22