HIMALAYABREVEN

Sep 4th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till HimalayabrevenAv Kristina Hård
Kabusa Böcker 2010

Kristina Hård debuterade 2009 med romanen Alba, en Science Fiction-historia. Hon kommer från Lund där hon varit lärare för en skrivarkurs, har ett förslutet inom databranschen och har med Himalayabreven debuterat som spänningsförfattare i modern Frank Heller-anda.

Frank Heller (1886–1947), som egentligen hette Gunnar Serner, skrev om skickliga bedragare och lebemän som gärna höll till på Franska Rivierans spelmetropoler.

Hård har skapat en kvinnlig motsvarighet i den skugglika bedragerska som är hennes huvudperson. Det är en dam som för att norpa det hon vill ha har lärt sig att byta identitet, adress och utseende lika snabbt som Fantomen märker en motståndare med sin dödskallering. Och hon kan vara våldsam när hon tycker att det behövs. Dessutom är hon lika förtjust i Franska Rivieran som någonsin Frank Heller.

Det börjar med att hon i Nevadaöknen finner flygplanet som miljardären Henning Richter färdades i när han förolyckades. I det upphittas några brev som år 1906 skrevs av botanisten Elias, kärleksbrev till Rosa hemma i Sverige. Hon läser dem med stort intresse och de blir hennes nav i en tillvaro där hon är osäker på vem hon egentligen är.

Förutom skildringen av denna identitetssökande fråga – spännande i sig – drar författaren iväg i ett slags road movie världen runt. Hennes stil är intressant och lite oroväckande. Man väntar sig när som helst att det ska börja regna grodor från himlen.

ÅSA PETTERSSON

Kristina Hård. Foto Ulla Alderin

Kristina Hård. Foto Ulla Alderin

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22