HEYDRICH FÖRINTELSENS ARKITEKT

Dec 15th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Heydrich

Av Knut Kristofersen
Den musikaliske bøddel – Reinhardt Heidrich og Det tredje riket 2009
Översatt av Thomas Engström
Albert Bonniers 2009

Heydrich – förintelsens arkitekt är den första biografin på svenska om karriäristen och Gestapobödeln Reinhardt Heydrich. Den är skriven av den norske sociologen och historikern Knud Kristofersen (född 1949) och är ett skakande drama om en enigmatisk man.

Enligt Kristofersen var Heydrich inte alls nazist från början. Det var först när den sluge och målmedvetne mannen upptäckte att han hade en chans att skaffa sig en ställning inom hierarkin som han gick med i det nationalsocialistiska partiet. Han utmanövrerade konkurrenterna, såg till att slicka uppåt och sparka neråt, och sedan han fått en position gjorde han vad han kunde för att stärka SS. Därefter byggde han upp Gestapo, såg till att rikets fiender dödades var helst de fanns och låg bakom effektiviseringen av förintelsen av judar, zigenare och andra ”undermänniskor”.

Knut Kristofersen

Han var en man av sin tid, född i en musikaliskt familj i Halle utanför Leipzig och blev själv en skicklig violinist. Heydrich gick över lik för att nå högre positioner – det fanns de som trodde att han skulle bli ny Führer efter Hitler.

Så blev det nu aldrig. Han blev Riksprotektor i Prag och mördades av tjeckiska attentatsmän, utskickade  från England. Nazisternas hämnd för detta blev fruktansvärd.

Det trovärdiga porträttet av honom är också en studie av en tidsepok som är mycket väldokumenterad. Ger då denna bok läsaren något nytt? Ja, det vill jag påstå. Det är en biografi som är väl värd att läsa – inte bara av alla dem som samlar på skrifter om andra världskriget.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22