HERRE PÅ TÄPPAN

Nov 29th, 2021 | By | Category: 2021-11 nov, Recension

Omslag till Herre på täppanAv Olséni & Hansen
Bokfabriken, 2021
ISBN 978-91-78356-01-0, inbunden 327 sidor

2017 gav författarduon Christina Olséni och Micke Hansen ut Ester Karlsson med K, den första delen i en serie i den växande kategorin feelgood-deckare. I romanen presenterades vi för Ester Karlsson, en sjuttioåttaårig vital pensionär, bosatt i en lägenhet i bostadsrättsföreningen Lärkan i centrala Lund. I huset bor också Esters syster Barbro och svåger Arne Roth, romanens andra huvudpersoner. Ester är änka efter en framstående rättsläkare, och denna omständighet inspirerar henne till att starta en privat mördarjakt när hennes granne, tillika bostadsrättsföreningens vaktmästare, hittas mördad i husets vindsförråd.

Efter Ester Karlsson med K följde Ett lik i garderoben 2018 och Grannar i död och lust 2020. Nu har Christina Olsénis och Micke Hansens fjärde deckare om Ester Karlsson kommit ut. Den heter Herre på täppan. Täppan, där romanen utspelar sig, är ett koloniområde i utkanten av Lund. Där har Ester Karlssons syster Barbro och svåger Arne nyligen köpt en kolonilott bredvid grannarna Lennart och Ruth.

Vi möter alltså samma huvudkaraktärer som i de tidigare böckerna, och dessutom får vi lära känna de övriga invånarna på Vresrosvägen i koloniområdet Täppan. En av dem, Hjalmar von Ridderhusen, visar sig vara Barbros ungdomskärlek, som hon inte träffat på femtio år. Hjalmar bjuder in sina kolonigrannar på Vresrosvägen till ett överdådigt kalas, där han ivrigt uppvaktar Barbro, till Arnes stora förtrytelse.

Dagen efter festen upptäcker Ester Hjalmar liggande död utanför Barbros och Arnes kolonistuga. Polisen tillkallas, och konstaterar att Hjalmar blivit mördad. Esters gamle antagonist kriminalkommissarie Kurt Bertilsson utreder mordet med hjälp av polisassistenten Daniel Kowalczyk. Ester förstår snart att hennes svåger Arne är huvudmisstänkt för mordet, och startar en privat utredning för att få fast den rätta mördaren. Naturligtvis lyckas hon, men innan sanningen uppdagas hinner mördaren ta livet av ytterligare en kolonist på Vresrosvägen.

I mina recensioner av tidigare böcker om Ester Karlsson skrev jag att Ester Karlsson och hennes partners, systern Barbro och svågern Arne Roth, var trivsamma och personliga bekantskaper som jag gärna ville återse, men att deras karaktärer behövde fördjupas och de humoristiska inslagen förnyas i kommande böcker. I Herre på täppan tycker jag att författarna lyckats utveckla den kavata Ester till en mer nyanserad och human personlighet. Detsamma gäller hennes syster Barbro, som blommar upp inför komplimangerna från sin ungdomskärlek Hjalmar. Om det blir fler deckare om den populära pensionärstrion hoppas jag att författarna ger även Arnes karaktär en välbehövlig uppdatering. Släpp ut Arne från apoteket och ge honom ett annat livsintresse än sin uttjatade hypokondri!

Men detta är mindre anmärkningar i marginalen. I stort sett tycker jag att Christina Olséni och Micke Hansen med sina romaner om Ester Karlsson lyckats mycket väl i sin ambition att skapa en serie humoristiska feelgood-deckare.

LENA LUNDGREN

Olseni & Hansen

Olseni & Hansen. Foto Erik Grönlund

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22