HERR ISAKOWITZ SKATT

Jun 6th, 2014 | By | Category: 2014-06 juni, Recension

Omslag till Herr Isakowitz skattAv Danny Wattin
Piratförlaget, 2014
ISBN 978-91-642-0395-3, inb, 255 sidor

Herr Isakowitz skatt är en berättelse om tre generationer judar som företar en bilresa från Sverige till Polen för att erövra delar av sin historia. Den handlar om en skatt som författarens farfars far ska ha grävt ner på sin tomt i Marienwerder, en småstad några mil söder om Gdansk, strax innan han deporterades till ett av nazisternas utrotningsläger. Bilresan formar sig till en resa i tid och rum, allt medan författaren och hans pappa smågnabbas och sonen Leo lojt betraktar de vuxna. Resan slutar med ett antiklimax.

Det är ändpunkterna och yttre ramen i denna tragikomiska historia.

Berättelsen är dock så mycket mer. Den kan ses som en betraktelse över att vara jude i Sverige och de strategier många judar tvingats tillämpa för att hantera utanförskap, att bibehålla delar av sin judiskhet och samtidigt assimileras.

Danny WattinDen handlar också om gamla vänner och släktingar som lyckats fly undan nazisternas härjningar i Europa. Delar av deras delvis gemensamma historia har varit förborgad, man ville inte minnas eller röra vid det onda. Författaren ägnar mycket tid åt att intervjua dem som kan berätta och att försöka få en bild av släktens öden.

Det är stundtals en gripande historia, men också en berättelse med komiska poänger som understryks av ett distanserat och raljant berättande – en kanske nödvändig hållning för att orka vilja veta mer om ett svart kapitel i Europas historia.

ULF MALMSTRÖM

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22