HEMMA HOS DIKTATORN

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Peter York med förord av Douglas Coupland
Dictator Style 2005
Översatt av Thorbjörn Nilsson
Norstedts 2006

Författaren och journalisten Peter York brukar också kallas ”stilgury”, vilket troligen är en omskrivning för besserwisser. Det är i alla fall en känsla man får när man läser han översittaraktigt ironiska beskrivningar om hur några av världens diktatorer möblerat och smyckat sina bostäder. Det är ofta vulgariteter som visas på de färgbilder som boken vimlar av, men att dessa i många fall kan ha kulturell, religiös eller etnisk bakgrund vill inte författaren kännas vid. Saddam Husseins tavlor, som liknar omslag på fantasyböcker, sablas ner av en man som tycks ha större förståelse för bilder föreställande Campbells soppor.

Men bortsett från dessa funderingar är det en mycket rolig bok. Interiörerna från diktatorernas hem (med reservation för att de kanske inte ens bodde som bilderna visar) är minst sagt fantastiska. Yorks kommentarer är bitska och man sväljer gärna att han inte är det minsta överseende.

Sedan tar man en lite grundligare titt i det egna hemmet och tackar sin skapare för att aldrig fått chansen att bli allsmäktig ledare så att någon efter min död kanske släppte in York i huset. Det skulle varken IKEA eller Stalands Möbler gilla.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22