HEMLIGSTÄMPLAT Om arv, synd och starka kvinnor

May 30th, 2017 | By | Category: 2017-05 maj, Recension

Omslag till HemligstämplatAv Gunilla Preisler
Carlssons Bokförlag, 2017
ISBN 978-91-7331-830-3, 496 sidor

Professor emerita Gunilla Preisler har i boken Hemligstämplat berättat sin egen spännande släkthistoria som tar sin början när Hilma Weijdling 19 år gammal 1870 gifter sig med den dubbelt så gamle grosshandlaren August Carlsson, en mycket framgångsrik man med kontakter i Sveriges högre och finare kretsar. Hon får tre döttrar och en son och med den yngsta dottern Thorborg Westin-Bille brevväxlar hon ivrigt. Det är bland annat dessa brev som ligger till grund för Preislers krönika som är en avslöjande berättelse om mäniskor i en förgången tid, deras levnadsvillkor, epokens politik och inte minst deras högreståndstillvaro där promiskuitet, girighet och judehat (mot judar som grupp, judiska individer tolererades gärna) frodas bakom en mycket polerad fasad.

Gunilla PreislerHilma Weijdling föddes i Kalmar 1851. Efter giftermålet kom hon att kallas ”Renässansfurstinnan” som styrde sina två stora hushåll i Göteborg och Särö med hårda nypor. Familjens umgänge hörde till landets elit. Hilma blev nära vän med kung Oscar II och hans son som senare intog tronen under namnet Gustav V.

Dottern Thorborg Westin-Bille, farmor till Gunilla Preisler, inte bara brevväxlade med sin mor, hon var också hennes sällskapsdam och skrev en frispråkig minnesbok som deponerades på Stockholms Stadsarkiv där den hemligstämplades och den hemligstämpeln släpptes inte förrän 60 år efter hennes död. Den har också gett denna bok dess titel men det är familjens tusentals brev som fyller boken med innehåll. Här skymtar tidens stora namn och händelser förbi. Kung Gustav V håller det berömda borggårdstalet, författat avfamiljens vän Sven Hedin, samma år som första världskriget bryter ut. Författaren och kvinnosakskvinnan Ellen Key förkastas i en bisats och den svenska arbetarrörelsens förgrundsfigur Kata Dahlström skymtar förbi som mor till en bekants hustru.

Hilma var en komplicerad gestalt, fruktad av sina barn, som var ekonomiskt beroende av henne, och hatad av dem som gifte in sig i familjen. Barnbarnen däremot älskade henne och själv både älskade och avskydde hon sina närmaste med stor iver. Hon gillade män fast ansåg att deras värld, som hon fick insyn i när hon 56 år gammal blev änka, var alltför enkel. Hon menade att det var för att inte kvinnorna skulle förstå detta som de hölls utestängda.

Breven som citeras ger läsaren god inblick i brevskrivarnas personligheter och i tidens tankegods. Det kan dock bli lite spretigt eftersom korrespondensen handlar om stort och smått på det osorterade vis det blir när man inte vet att ens tankar kommer att publiceras och nå fler än de var avsedda för.

Bildmaterialet är stort, i viss mån intressant medan mycket knappast kan roa fler än de närmaste.

NINNI C. LARSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22