HEM LJUGNA HEM

Sep 6th, 2018 | By | Category: 2018-08 sep, Recension

Omslag till Hem ljugna hemAv Michelle Sacks
You were made for this, 2018
Översättning Cecilia Falk
Southside stories, 2018
ISBN 978-91-88725-17-12, inbunden, 341 sidor

Detta i sanning en bok i globaliseringens anda: författaren är uppväxt och har studerat i Sydafrika, har nominerats till Commonwealth short story price, är numera bosatt i Schweiz, huvudpersonerna i boken är amerikaner och miljön är lite utanför Sigtuna. (Och författaren gillar kanelbullar.)

Dn svenska titeln är korrekt: här ljuger alla, även författaren talar inte helt sanning alla gånger.

Huvudpersonerna är ett ungt amerikanskt par med en liten baby och hustruns bästa vän som hon växt upp med och lever både i symbios med och i konkurrens om framgång i livet.

Maken, Sam, har ärvt ett hus utanför Sigtuna. Han säger sig var trött på forskningen inom antropologi men har i verkligheten fått kicken för sexuella relationer med studenter på det amerikanska universitetet. Nu ska han förverkliga sig som filmare.

Hustrun, Merry, försöker övertyga både sig själv om omgivningen om att de har ett perfekt liv. Huset är renoverat, de odlar, lever nära varandra, babyn och naturen. Och Sverige är fantastiskt.

Men läsaren inser snart att ytan inte avspeglar vad som verkligen händer i deras numera ganska isolerade liv.

Så kommer väninnan Frank på besök, efterlängtad och fruktad, och hon börjar ana att idyllen har sina mörka hörn.

Vi följer de tre huvudpersonerna i kapitel växelvis, där de avslöjar en del och ljuger friskt för varandra.

Berättelsen lunkar sakta på, det är en variant av grekiskt ödesdrama där läsaren bara  anar vilka katastrofer som ska komma. Och nu får jag inte berätta mer. I mitten av boken får den fart och ännu fler lögner.

Förlaget kallar den för en psykologisk spänningsroman, och det håller jag med om. Om första halvan var förrädiskt lugn blev det mycket mer förrädisk dramatik mot slutet.

En lyckad debut.

LEIF-RUNE STRANDELL

Michelle Sacks

Michelle Sacks. Foto Chloé Desnoyers

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22