HELLRE DÖD ÄN LEVANDE

May 19th, 2022 | By | Category: 2022-05 maj, Recension

Omslag till Hellre död än levandeAv Lee och Andrew Child
Better off dead, 2021
Översättning Jan Risheden
Norstedts, 2022
ISBN 978-91-1-312176-5, inbunden, 290 sidor

Naturligtvis står Lee Childs namn med största bokstäver på omslaget, följt i storlek av Jack Reacher och något mindre Andrew Child (Lees bror).
På svenska finns 25 böcker av Lee, och tillsammans med brorsan nu två. Har läst många men inte alla, och gillar dem trots att våldet ofta är dominerande. Lyckligtvis för en samvetskänslig läsare slåss Jack Reacher för de små och svaga i samhället och mot både lokala och större skurkar.

Jack Reacher, fd militärpolis, håller sig undan samhället och vandrar eller åker på egen hand runt i USA. Men eftersom samhället ändras och det är svårt att hålla sig helt undan den digitaliserade nutiden har författaren fått ta hjälp av Andrew för att kunna skriva om sådant som incheckning med QR-kod och liknande.

Denna gång, liksom ofta i tidigare böcker, kommer Jack till en mindre stad, denna gång i Arizona som sett sina bästa dagar. Staden är egentligen halv, den andra halvan finns bakom skyddsstaketet mot Mexico. Han träffar på en kvinna som verkar ha kraschat mot det enda trädet längs ökenvägen.

Kraschen var planerad, och hon är fd FBI-agent på privat jakt efter sin bror som troligen är död i tjänst hos en kriminell verksamhet med terrorbombning i sikte.

Naturligtvis, det vet vi vana läsare, måste Jack hjälpa henne, och det blir en hel del tuffa tag, men också en hel del detektivarbete innan de lyckas lista ut vad som egentligen pågår.

Inledningen är dramatisk: Jack Reacher skjuts under en uppgörelse. Hamnar i den lilla stadens bårhus.

Skickligt att kunna variera grundtemat så bra i så många berättelser. Vad jag tycker om den här boken spelar egentligen ingen roll för Jacks vänner kommer att läsa den oavsett. Liksom jag.

LEIF-RUNE STRANDELL

Lee och Andrew Child

Lee och Andrew Child. Foto Tasha Alexander

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22