HELIKOPTERRÅNET X 2

Nov 12th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till HelikopterpilotenHELIKOPTERPILOTEN. Berättelsen om ett rån
Av Håkan Lagher
Norstedts 2013
ISBN 978-91-1-304832-1, inb, 293 sid

Omslag till HelikopterrånetHELIKOPTERRÅNET INIFRÅN
Av Samuel Brissman
Vulkan 2013
ISBN 978-91-637-3627-8, pocket, 170 sid

Två böcker som kom samtidigt och som i mycket bygger på samma material. Men ändå så olika. Den ena innehållsmässigt mer än dubbelt så tjock som den andra. Tyvärr är den innehållsliga kvaliteten lika fördelad.

Håkan Lagher, musikjournalist, förklarar i ett efterord att han arbetat med helikopterpiloten, som framför allt var tv-producent, men inte umgåtts privat. Efter domen funderade han länge men tog kontakt och resultatet blev denna bok, en skildring av en man som kanske (troligen) är den helikopterpilot som deltog i det spektakulära rånet mot värdedepån i Västberga. Vi får hans berättelse, från barndom till i dag, om livet på Ljusterö, med komplicerade familjeförhållanden både som barn och vuxen.

Vi får också lätt dramatiserat polisens arbete före och efter rånet. Före, för serbisk polis hade uppsnappat att ett stort rån var på gång och polisen var beredd den dag det skulle ske. Men dagen hade ändrats och när rånet skedde var polisens helikoptrar tillbaka på sin ordinarie plats och kunde stoppas av rånarna.

Mycket är förstås känt för den läsare som följt rapportering i medierna från rånet och rättegången. Här blir det förklarat hur polisen lyckades (och stundtals misslyckades) med arbetet att reda ut vad som hänt.

Här finns också helikopterpilotens och hans pappas ansträngningar tillsammans med advokat för att få fram att han är oskyldigt dömd. Polisens utredare får kommentera. Författaren tar ingen klar ställning, läsaren får själv avgöra hur tunga de olika bevisen och vittnena är.

Det som ändå mest intresserat författaren, och också läsaren, är berättelsen om en otålig ung man som på egna meriter blir en framgångsrik bildproducent i tv-världen. Han döljer inte sitt mindre smickrande liv med droger (inte minst för att orka arbeta dygnet runt), och sin uppväxt på det laglösa Ljusterö.

Den som varit på sommarbesök på Ljusterö får veta sådant som man kanske borde ha vetat innan man övervägde att köpa sommarstuga där.

Händelseförloppet och utredningen innehåller mycket mer än vad man får veta i vanliga polisromaner. Vi får också följa ett antal förhör, utskrivna från protokollen. Tillsammans ger detta en bra bild av brott, brottslingar och bakgrundsförhållanden, välskrivet, med viss dramatisering men där det framgår att det är den drivne journalistens sätt att omsätta intervjuer i text, inte helt fria fantasier. Jag är imponerad.

Samuel BrissmanDet är jag dock inte av den andra boken, som tydligt anger att det är en roman (namnen utom i ett efterord bytta), som låter helikopterpiloten berätta om hur rånet gick till. Där finns inga frågetecken. Inte mycket till gestaltning eller fördjupning. Den behöver inte läsas.

                                                                           LEIF-RUNE STRANDELL

Håkan Lahger

Håkan Lahger. Foto Monika Franzon

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22