HELGONET

Jul 7th, 2011 | By | Category: 2011-7 juli, Recension

Omslag till HelgonetAv Carin Gerhardsen
Norstedts 2011
ISBN: 978-91-1-303600-7, 294 sidor, inb

Detta är den första deckare av Gerhardsen jag läst. En glad överraskning!

Polisgruppens medlemmar påminner mig om dem i McBains serie om 87:e. Inte så att det finns stora likheter mellan de olika individerna utan snarare så att de når resultat genom samarbete. De bidrar med ledtrådar, var och en inom sitt specialområde.

På de första sidorna möter vi det första mordoffret, en medelålders man som är på väg hem efter en god måltid med några vänner, som tillsammans festat för de pengar de  förlorat på pokerspel. Offret har inga fiender, alla ser honom som en föredömlig samhällsmedlem; skötsam, inga fiender eller ovänner, fotbollstränare i ett flicklag.

På ett par veckor lyckas polisen samla alla bevis och avslöja den skyldige. När man tror att allt är klart, tar boken ny fart och man hittar fram till den verklige skurken.

Miljön är Söder och söderförorterna. Den beskrivs inte i detalj, men det finns tillräckligt många upplysningar som talar om var vi befinner oss. Så har t.ex. polisen ett stamfik, Lisas på Skånegatan. De lördagar då Bondmarknaden är i gång på Katarina bangata, utnyttjar ståndspersonerna möjligheten att få något till livs på Lisas. Boken har också aktuella detaljer. Man påminns om polischefen i Uppsala som levde ett dubbelliv.

En fartfylld deckare, där polisen ibland går vilse men till slut hamnar rätt. Klart läsvärd!

BENGT HEURLIN

Carin Gerhardsen

Carin Gerhardsen. Foto Andreas Apell

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22