HÅWIS GÖTEBORG

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Text: Sören Skarback
Foto: Lennart Håwi
Warne 2005

Lennart Håwi (1920-2003) var en fotograf som blev närapå legendarisk under sin livstid. Han började på Svenska Dagbladet, fortsatte på Expressen och startade direkt efter Londonolympiaden 1948 Expressens första västsvenska bildbyrå och flyttade därmed till Göteborg. Hans bilder skulle kanske ha blivit fördolda för en glömsk allmänhet om inte hans döttrar Marianne, Gunilla och Agneta lämnat dem till Warne Förlag som nu gett ut dem i vacker A4-stor bokform med intressanta texter av DAST-medarbetaren och Göteborgskännaren Sören Skarback.

Det är intressanta fotografier i svartvitt som skildrar stort och smått i rikets andra stad. Sören Skarbacks texter förstärker livet i den epok, från 40-talets mitt till 70-tal, som Håwi med säker blick förevigat.

En sak är säker – göteborgarna måste älska sin stad vid havet, det finns väl ingen annan tätort i landet som är så väl dokumenterad i böcker av alla de slag. Ju fler av dessa man läser desto mer begriper man också hur mycket Göteborg har betytt för Sverige, sedan får T-baneälskarna säga vad de vill.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22