HAT & BLÄCK En dialog om klasshat, litteratur och människans värde

Mar 13th, 2013 | By | Category: 2013-03 mars, Recension

Omslag till Hat & BläckAv Kristian Lundberg & Crister Enander
h:ström Text & Kultur 2013
ISBN 978-91-732-7186-1, 170 sid

Två av våra bästa stilister, poeten Kristian Lundberg och kulturjournalisten Crister Enander har givit ut en brevväxling, kallad för Hat & Bläck med undertiteln En dialog om klasshat, litteratur och människans värde.

Kristian Lundberg har bl a skrivit en rad egensinniga kriminalromaner. Hans Eldätaren från 2004 finns med i Deckarakademins 221 bra deckare du bör läsa innan du mördas. Enander påpekar att Lundberg skrivit en rad samhällskritiska deckare och lägger till några som också gjort det: “Leif G W Persson, Arne Dahl (Jan Arnald), radarparet Roslund och Hellström, Inger Frimansson och några få till”.

I Hat & Bläck förs en hudlös och angelägen dialog om sådant som angår oss alla. Kristian Lundberg berättar om sin mamma. Hon var ensamstående mor till fem barn och “lika galen som våren var frisk”. Det fanns inte pengar till mat, hon samlade det lilla hon ägde och köpte  tennklumpar för att spå sin framtid.

Denna moder hade ett speciellt sätt att få mat på bordet. Hon sände barnen att handla på krita. “Säg att jag kommer ner och betalar!” Istället för att uppfylla detta löfte flyttade familjen oftast.

Kristian Lundberg frågar nu Crister Enander om han har mandat att berätta detta och på så sätt kanske förtala sin mor. Enander svarar klokt att Lundberg givetvis har rätt och skyldighet att berätta det som är hans egen historia. Gör han inte det sviker han sin viktigaste uppgift som författare.

Skavlanbråket om grälet mellan Anna Wahlgren och hennes dotter Felicia visar hur svårt infekterad en avslöjande berättelse om en mor kan bli. Själv tycker jag att Lundbergs mor strävade beundransvärt för sina barn, men också gav fantasin och det vidunderliga en liten plats. Det är beundransvärt.

Att berätta ärligt är att ge den döda livet åter. Att bre på med goda sidor som inte fanns, är att slutgiltigt döda en människa.

Jag har några antologier med skildringar av antingen fäder eller mödrar. Sara Lidman ansåg att “det är de ofödda som tvingar folk till älskog och föräldraskap”. Lena Persson, en av de människor som imponerat mest på mig, berättade på en krog i Köpenhamn om sin mamma som var städerska i Lund och dog i bröstcancer. Hon bad om och om igen lilla dottern känna ifall bröstet blivit större och barnet sade det förväntade “Nej”. I en dedikation till min hustru och mig skrev Lena att vårt samtal kanske gav henne mod att skriva detta.

Det behövs mod för att skriva. Hat & Bläck är en mycket modig bok, som kommer med en hel del krut. Vissa personer råkar illa ut. Den uppburna diktarinnan Sonja Åkesson var enligt Kristian Lundberg “en poet som var klen till både form och innehåll”. Lundberg sade detta i ett TV-program och det klipptes bort. (Man kan undra hur mycket i TV/radio som utsätts för  censur). Enander bryter staven över Expressens Per Svensson som “var lydig som få … Målet var utstakat, banan snitslad i hans äregiriga dagdrömmar om inflytande och feta lönecheckar och flotta titlar. Han skulle upp. Han skulle bli en av de fina.”

Brevväxligen anlägger ett existentiellt perspektiv och sätter in Livet i ett klasstänkande. Och Enander tycker det går utför. Det sker en förflackning, urlakning av kulturen och litteraturen.  “Allt blandas till en kalejdoskopisk röra – ett mischmasch där Lady Gaga och Thomas Mann tillmäts samma betydelse, kulturella värde och vikt. Inget går att se klart och tydligt; allt är grumligt.”

Hat & Bläck är en stimulerande bok, i vare fall för oss som föredrar Thomas Mann framför Lady Gaga. Jag kommer på mig med att tänka igenom en rad personliga saker och leta fram böcker jag får lust att återvända till. T ex sätter jag igång att fundera på min ganska säregna mamma och läser om Lena Perssons lysande text i Folkhemsprinsessorna från 1987.

Boken är välskriven, tankeväckande och originell. Det är som att i brevlådan få äkta och engagerande brev bland all hjärndöd reklam och tiggarutpressningar som syftar till att ge välgörenhetsinsamlare en bättre livsstandard. Surdeg i den vanliga kaksmeten.

JEAN BOLINDER

Kristian Lundberg

Kristian Lundberg. Foto Kristin Lidgren

Crister EnanderCrister Enander

Crister Enander

 

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22