HARRIS TWEED

Sep 15th, 2018 | By | Category: 2018-08 sep, Recension

Omslag till Harris tweedAv Peter May
I’ll Keep You Safe, 2018
Översatt av Jessica Hallén
Modernista, 2018
ISBN 978-91-7781-350-7, 350 sidor

Peter May är skicklig på att beskriva kärva platser. I denna fristående roman har han läsaren tillbaka till Yttre Hebriderna, en plats man kanske inte förknippar med rikedom och modevärlden.

Det sedan tio år gifta paret Niamh och Ruairidh Macfarlane äger det exklusiva väveriföretaget Ranish Tweed och har rest till den viktiga modeveckan i Paris för att sälja in sitt silkestunna exklusiva silkesliknande tweedtyg, som bara de rika och välkända har råd att bära, till de stora modehusen. Tyget vävs för hand på den ogästvänliga ögruppen utanför Skottlands västkust.

I Paris upptäcker Niamh att Ruairidh är otrogen och blir strax därefter vittne till att maken och hans älskarinna sprängs i luften av en bilbomb. Den franska polisen med utredaren Sylvie Braque i spetsen tror först att det är ett terroristbrott men finner det efterhand att det verkar omotiverat att ha en skotsk väveriägare som mål. Sylvie reser till Hebriderna dit Niamh återvänt och nu sitter i det makalösa huset högst upp på en klippa och grubblar över vem som kan ha önskat hennes mans död och om han var den ende i familjen som skulle elimineras. Hennes försörjning är hotad eftersom också företaget är hotat efter mannens frånfälle.

När Silvie Braque kommer fram har hon Niamh som huvudmisstänkt, som alltid när en make dör är det makan man först tittar på. Men de två kvinnorna blir vänner och misstankarna börjar riktas mot ett helt annat och livsfarligt håll.

För alla som läst och njutit av Lewistrilogin är denna spännande men annorlunda thriller om hämnd och känslor parat med den miljökänsla författaren har närmast en nödvändighet. Det är mycket förklarligt att boken nominerats till CWA Dagger In The Library Award trots att slutet kanske inte är det optimala.

Peter May föddes i Skottland 1951 men är numera bosatt i Frankrike. Han är en storsäljande författare som fått mängder av priser, bland annat Cezam Prix Littéraire Inter CE i Frankrike och The Barry Award för Årets bästa kriminalroman i USA.

LEIF PETER JONSSON

Peter May

Peter May. Foto Geraint Lewis

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22