HARPSUND TUR OCH RETUR

Aug 30th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till Harpsund tur och returAv Per Schlingmann
Piratförlaget, 2018
ISBN 978-91-642-0580-3, 276 sidor

I fjol kom Per Schlingmann med den politiska thrillern I maktens öga som i år blir en TV-serie som kommer att sändas 2019.  Nu kommer den fristående uppföljaren Harpsund tur och retur som handlar om tre kända kvinnor som på ett machiavellianskt sätt beslutar sig för att påverka svensk politik sedan den sittande statsministern, också hon kvinna , aviserat sin avgång med tanken att hennes miljöminister ska efterträda henne. Miljöministern drabbas dock av en sjukdom som gör det omöjligt för henne att ta jobbet. Ett maktvacuum uppstår och in på scenen träder den mutanklagade riksdagsmannen David Ehrling och jämställdhetsivrande partisekreteraren Gina Besic.

Per SchlingmannPer Schlingmann var den politiska strateg och som skickligt hjälpte Nya Moderaterna att komma till makten, en man som vet hur politisk manipulation går till, varför han är rätt man att skriva om hur det går till i de högre kretsarna. Det gäller att fånga upp väljarnas missnöje, smutskasta motståndarna och på olika sätt manipulera pressen att skriva eller berätta just det man vill att de ska skriva och berätta.

Missnöjet i landet beror i boken på att en storbank ska lägga ner många av sina kontor vilket självklart drabbar landsbygden och människorna som vill att hela landet ska leva kraftsamlas och det utnyttjas av politiken som genast siktar in sig på de förfördelade och lovar dem godsaker.

Hur dessa lockbeten ska presenteras beskrivs mycket bra av Schlingmann. Han berättar hur man lägger upp strategin inför presskonferenser och han vet hur det Sagerska palatset är möblerat, vilken mat som serveras, hur statsministern är klädd och hur överklassen bor.

Politikerna i detta fiktiva Sverige, kvinnorna som gör vad de kan för att ta makten från männen, tycks inte ha någon djupare ideologisk förankring. Författaren ägnar sig mycket åt det klassiska ämnet ”makt för maktens egen skull”. Om det är på gott eller ont får man gissa sig till.

Lite spänning finns, det ska erkännas, men det är svårt att bli bekant med de människor som figurerar i romanen. De är undanglidande på något sätt, trots de konflikter som presenteras och de drivkrafter som finns.

PER MAGNUSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22