HANSSON & NILSSON LÖSER FALLET

Oct 23rd, 2021 | By | Category: 2021-10 okt, Recension

Omslag till Hansson & Nilsson löser falletAv Christoffer Sorner
Visto förlag, 2021
ISBN 978-91-7885-419-6, danskt band, 309 sidor

Omslaget är utformat som en filmaffisch. Där står ”Sorner produktion AB Presenterar ett alster av Sorner Skrönor i samarbete med Visto förlag”. Och en skröna är det, men också en deckare och en musikalisk nostalgiresa.

Författaren har varit film- och musikjournalist och detta är hans litterära debut.

Christoffer SornerHuvudpersonerna är Hansson och Nilsson, ett par (bara arbetskamrater) som har en detektivbyrå inriktad på hjälp inom musikbranschen. Hansson är tjej som är utbildad i krav maga, en kampsport som israeliska elitsoldater lär kunna. Nilsson är mindre men också bra på att slåss. Och slåss gör de mycket i den här boken.

Året är 1986, alltså före murens fall. De har fått i uppdrag att infiltrera och lära sig hur ett gäng skinnskallar arbetar med att piratpressa LP och smuggla dem och sälja i östblocket. Den svenske producenten vill ha ett stopp för detta helst utan att polisen blandas in.

Men ett mer akut problem dyker upp: världsartisten Davy Tyler är på turné i Sverige, bor på Grand hotell och måste hållas under uppsikt, nykter och städad så att hans djupt religiösa mamma inte anar oråd.

Till att börja med lyckas de vara barnvakter och städpatrull, men så mördas kändisen. Till att börja med tror polisen att de båda är skyldiga. Dessutom vill skinnskallarna hämnas för deras intrång. Så de är två mot alla andra.

Full fart, mycket vansinneskörningar, mycket (för att inte säga oerhört mycket) alkohol rätt igenom hela historien som slutar med att de löser fallet (så som utlovas i titeln). Mycket musikhänvisningar och på främre omslagsfliken finns låtlistan för den som vill läsa och lyssna samtidigt.

Skröna med glatt humör, mer action än intrig. Inget för litterära finsmakare.

Mycket arbete har författaren lagt ner på att presentera alla viktiga personer i boken i bild, de finns på hans och huvudprsonernas webbplats https://www.rocknrolldetektiverna.se

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22