HANS ALFREDSON: EN NÅGOT MINDRE BOX
Sep 5th, 2011 | By ansvarig | Category: 2011-9 sep, RecensionFyra verk: En ond man, Varför är det så ont om Q, Svea Hunds Limerickar samt Lagens långa näsa
Av Hans Alfredson
Wahlström & Widstrand 2011
ISBN 9789146221272
Denna ”något mindre box” innehåller fyra böcker, varav en ljudbok, och är återutgivningar ur den anglosaxiskt präglade författaren Alfredsons rikliga produktion. Hans preferenser märks inte minst i Svea Hunds Limerickar (engelska bowlerprydda författare ska kunna skriva lätt ekivoka sådana) som är en pärla och får en att grina stort. I den har han dessutom gjort illustrationerna. En som troligen får skrattmusklerna att arbeta på en läsande publik i många är framåt är:
Det bodde en kvinna i Gränna
som sin stjärtmuskel så kunde spänna
att hon i detta hål
kunde strypa en ål
och till och med vässa en penna!
Det finns många fler – i alfabetisk ordning dessutom.
Lite smak av Nalle Puh har Varför är det så ont om Q? – boken där en liten pojke läser en ABC-bok medan en tjuv drar omkring och stjäl bokstäver. En bov det är synd om tills han får ett namn och syns.
Jag minns Lagens långa näsa (om pensionerade poliskommissarien Albin Winkelryd) som en klurig men lätt glömd räcka noveller. Men som talbok märker man dess kvaliteter lättare och inser att herr Alfredson är en betydligt bättre kriminalförfattare än många av dagens unga. Dessutom finns hela tiden en välgörande ton av vänlig älskvärdhet i alla texter. CD-boken innehåller 21 berättelser och en av dem är Bokförläggaren som slutade bada, som kom att ligga till grund för den riktigt spännande filmen Falsk som vatten från 1985.
En ond man (där en av berättelserna blev filmen Den enfaldige mördaren) rör sig kring den sagolikt elake och självcentrerade fabrikören Höglund som plågar sin omgivning. Här penetrerar Alfredson livet och tillvaron rätt stillsamt, men på ett mycket skickligt och tillbakablickande sätt. Man blir faktiskt gripen av både vittnesmålen och av hans eleganta sätt att hantera det svenska språket med olika stilgrepp. Att sedan slutklämmen inte längre är lika aktuell som 1980 må vara förlåtet.
KJELL E. GENBERG
Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22