HANNIBAL – UPPTAKTEN Av Thomas Harris

Jan 23rd, 2008 | By | Category: 2008-1, Recension

Hannibal Rising 2006
Översatt av Jan Malmsjö
Inläst av Torsten Wahlund
Earbooks 2007
Harris första bok om Hannibal hette Röda Draken och kändes som något nytt. Nummer två var När lammen tystnar och den var så bra att den blev en jättesuccé. När nummer tre Hannibal kom var förtrollningen i gungning. Detta är en inläsning av bok nummer fyra (Forum 2007) och egentligen den första i kronologisk ordning.
Hannibal Lecters barndom är grym. Andra världskriget rasar och han hittas i den litauiska snön, stum och med en kedja om halsen. Hans syster är mördad och uppäten och pojkens plågas av inre demoner. Han hamnar i sovjetiskt barnhem där han hittas av farbrodern konstnären som tar med honom till sin vackra japanska hustru i Frankrike. Där växer pojken upp till en ung, lovande medicinare – men inombords vill inte längtan efter hämnd försvinna.. Han förvandlas från osäker pojke till välsmord mördarmaskin.

När jag läste boken för cirka ett år sedan var jag inte särskilt imponerad, tyckte att berättelsen var rätt ytlig och att Harris fixat ihop den här för att skynda sig till banken med royaltypengarna.

Kanske läste jag för snabbt. När jag nu hört Torsten Wahlunds lugna stämma inser jag vilken lysande krigsskildring Thomas Harris åstadkommit. Den senare delen som handlar om förberedelserna för hämnd och sedan själva hämnden är mer konventionell. Jag har märkt samma sak med andra böcker. I pappersform har de känts betydligt plattare än när de kommit som talböcker.

Tur att talböckerna finns då eftersom man knappast skulle ha ork att läsa en bok högt för sig själv. Dessutom låter man inte som Wahlund.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22