HÄMNAREN FRÅN TJÖRN

May 11th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till Hämnaren från TjörnAv Ramona Fransson
anomaR 2012
ISBN 978-91-86465-14-8, inb, 230 sid

Detta är den sjätte boken med polisgruppen under ledning av spaningschef Greger Thulin. Även om poliskollektivet, med rättsmedicinare och andra ikring, är huvudpersoner så delar de den rollen med ”civilpersoner” som förstås har anknytning till brottet: en bilbomb på Tjörnbron och sedan ytterligare en bilbomb i Uddevalla.

Det första offret är hög chef på Försäkringskassan och författarens tema är förstås hur de nya sjukförsäkringsreglerna drabbar svårt sjuka. Det blir mer en debattroman än en deckare, och detta är inget klagomål. Hon är bra på att skildra människor, kanske lite fyrkantigt men trovärdigt. Men poliserna har hon denna gång inte lagt ner lika mycket jobb på.

Ramona FranssonIntrigen, eller möjligen intrigerna, är tydliga och den vane deckarläsaren kan ana sig till upplösningen, men hennes ställningstagande för de små i samhället är tydligt och behjärtanvärt.

Författaren bor i på Tjörn och låter sina brott utspelas utefter Bohusläns öar och kust. Uppvuxen i Uddevalla har jag en anmärkning på en kort passage om staden. Bäveån flyter genom centrum men Ramona låter vattnet komma från Byfjorden. Det är tyvärr ibland sant och stadens ansvariga har i omgångar höjt kajerna för att havets högvatten inte ska översvämma hamngatorna. Men åns vatten kommer mestadels från inlandet.

Detta var en sidonotering. Det är roligt att det numera finns flera författare som vågar sig utanför storstadskriminaliteten. Och jag undrar om författaren blivit refuserad av de större förlagen. Hennes deckare är inte sämre än de som får större marknadsföringshjälp.

LEIF-RUNE STRANDELL

Förlagets webbplats med länkar till Ramona Franssons blogg och Facebook-sida: https://anomar-forlag.se/index.html

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22