HALSHUGGNING Och andra svenska straff

Apr 27th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till HalshuggningAv Lars-Erik Holländer
Carlssons Förlag, 2017
ISBN 978-91-7331-826-6, 271 sidor

Lars-Erik Holländer är kriminalkommissarie inom den svenska säkerhetspolisen och har i fyra år arbetat med manuskriptet som nu resulterat i boken Halshuggning och andra svenska straff.

Han har besökt avrättningsplatser och forskat om det juridiska system som tillämpandes vid bestraffningar för mord och andra grova brott i vårt land. Inte minst vill han debattera dödsstraffet som i praktiken tillämpades i Sverige ända fram till 1900-talets början. Den siste som avrättades här var småtjuven och tillfällighetsmördaren Johan Alfred Andersson Ander vars huvud föll för den från Frankrike importerade giljotinen sex minuter över åtta på morgonen den 23 november 1910. I fredstid avskaffades det civila dödsstraffet 1921.

Lars-Erik HolländerFörfattarens intresse för dödsstraffet och därmed Sveriges siste skarprättare Anders Gustaf Dahlman kan bero på att han växte upp i Norberg, bara ett par kilometer från Dahlmans barndomshem. Denne bödel var unik på så sätt att han personligen sökte jobbet som halshuggare. Tidigare var det närapå kutym att den tjänsten tillsattes av dödsdömda som tog arbetet som alternativ till att själva bli avrättade.

Holländer förtäljer också om de sista offentliga avrättningarna i Sverige. Dessa skedde så sent som 1876 vid Stenkumla backe på Gotland och på Lidamon i Södermanland. Då halshöggs de på rånmördarna Gustav Adolf Eriksson Hjert och Conrad Pettersson Lundqvist Tektor inför en skärrad publik. Något att fundera över när vi förfasas över de offentliga avrättningarna i Mellanöstern.

Han redogör för de märkligt dramatiska historierna om Ander och de tidigare brottslingar som Dahlman högg huvudet av, ofta med sina söner som bödelsdrängar. Här följer han traditionen från 1900-talets kriminalreportrar som Carl Olof Berhardsson, en man som i bokserien Brottets Krönika berättat om samtliga fall som också beskrivs här. Fast Holländer tar också upp straffmätningens evolution från forna dagars inställning att ett straff ska vara plågsamt och inpränta skam i delinkventen till dagens mer humana praxis. Han skriver en del om att fokus också bör riktas mot brottslingens offer men berättar samtidigt gärna om de äventyrliga förövarnas bravader.

Alla som dömdes till döden behövde inte mista livet under bilan. Holländer berättar också om fall där brottslingarna benådades.

Bila var inte det enda redskap en bödel använde. Här finns också en redogörelse om dödsstraff i andra länder och vilka metoder som har tillämpats och fortfarande tillämpas där.

KARL HJELM

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22