DUBBELDÖD och HÅLLPLATS ÄTTEHÖGSGATAN

Feb 17th, 2013 | By | Category: 2013-02 feb, Recension

Omslag till DubbeldödDUBBELDÖD
Av Sigrid Anders
Exilium Förlag 2012
ISBN 978-91-980613-2-1, ebok

Dubbeldöd är en dubbel kriminalroman. Dubbeldöd har 36 kapitel, Citymord 23 kapitel.

I Stockholm försvinner kvinnor i medelåldern. De är gifta, har tonårsbarn, bra arbeten och skulle bara gå ut och handla mat till middagen. De ropar ”hej då, på en stund”, går ut genom lägenhetsdörren och är som uppslukade av jorden.

Ärendena hamnar på poliskommissarie Herman Hanssons bord. Tillsammans med sin kollega, den i IT och forensisk vetenskap utbildade polisen Anna Ljung och, i viss mån, rörmokare Kim Petersén, söker Hansson samband och motiv. En svindelaffär av stora mått kommer i dagern.

Samtidigt skriver Kim Petersén, som i hemlighet är spökskrivare, en deckare på uppdrag åt mattelärare Thompson. Deckaren har arbetsnamnet Citymord. Den utspelar sig i träsket vid Stureplan, med unga flickor som luras in i prostitution. Handelsstuderande Melina Malm dras in i skeenden som håller på att kosta henne livet. Hon bevittnar ett kallblodigt, ursinnigt mord.

Sigrid Anders debuterar med Dubbeldöd samt Hållplats Ättehögsgatan (e-böcker), 2012. Hon har en personlig berättarröst och mixar nagelbitande spänning, existentiellt drama och lågmäld humor.

Garnityret som utreder brott i Sigrid Anders berättelser är kommissarien Herman Hansson, polisen Anna Ljung och rörmokaren, Kim Petersén.
Av dessa fastnade jag för Kim. En person med ett påtagligt vertikalt handikapp och korta armar. Inte bara rörmokare. Han har fler strängar på sin lyra som kunnighet i el, kommunikationsutrustning och avlyssning. Det senare sker mestadels inom polishuset när han vill följa för honom intressanta utredningar. Han är dessutom spökskrivare med ambition att skriva egna förstklassiga romaner. Utöver detta utbildar han sig i kriminalteknisk vetenskap, forensic science, i avsikt att bli kriminaltekniker.

Relationen mellan Kim och kommissarie Hansson är god. Hanssons gestalt är mindre påträngande än Kims och Anna Ljungs.

Anna Ljung är en fysiskt stark personlighet med ett burdust sätt. Hon är snarare beredd att banka skiten ur en misstänkt än att analysera svar på frågor. Relationen mellan henne och Kim är inte överdrivet vänskaplig.

Kims förhållande till andra människor och till lagen är intressant. Kanske rent av mänskligt. Han är inte alltid snäll mot barn. Han låser sig inte till moral om han kan komma över tillräckligt mycket pengar. Han när en dröm att kunna operera sig. Han lider av ett vertikalt handikapp.

Jag fäste mig mest vid Kim Peterséns handling i boken. Han arbetar efter eget huvud och tar inte alltid ett nej som ett nej. Den här första boken i en svit väcker nyfikenhet för nästa.

SUNE E. OLSSON

HÅLLPLATS ÄTTEHÖGSGATAN
Av Sigrid AndersOmslag till Hållplats Ättehögsgatan
Exilium Förlag
ISBN 978-91-980613-4-5, eBok, 46 kapitel 2012

Sigrid Anders har överträffat sig själv. Eller är det miljön det hänger på. Hennes andra polisroman utspelar sig i Göteborg och den sker i nutid.
Den inleds med att ett barnlik påträffas på Kullen i Göteborgs östra stadsdelar. En dagligen frekventerad lekplats för barnen i kvarteret.

Samtidigt känner några kvinnor på sig att de haft besök i sina lägenheter. Inget är stulet och det är tveksamhet om brott över huvud taget begåtts är påträngande. Efter tid faller en första av kvinnorna offer för en mördare. Jakten intensifieras.

Sigrid AndersKommissarie Herman Hansson och polisassistent Anna Ljung bildar en riksomfattande enhet för speciella spaningsbrott. Enheten har utökats med förre rörmokaren Kim Petersen som slutfört sin kriminaltekniska utbildning. Förhållandet mellan Kim och Anna som från början var mindre bra har förbättrats. Spår av kärlek mellan kollegorna kan anas.

Teamet har till uppgift att utreda brott som kanske inte finns. Med en kombination av spaning, förhör och vetenskap tränger de genom vad som kanske synes vara separata gärningar av i olika grad våldsbenägna gärningsmän. Samband mellan misstänkta gärningsmän och offren verkar inte finnas.
Slutligen löser teamet sin uppgift. Resultatet av utredningen står i boken.

Vad jag gillar mest är den psykologi som skildras hos människor av olika kön och personlighet. Hur deras liv påverkas individuellt och även flätas samman av en händelse femtio år gammal.

För att vara skriven av en nyligen debuterande författare förekommer spår av en erfaren hand.

SUNE E OLSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22