HALLAHEM Striden i skogen

Mar 30th, 2017 | By | Category: 2017-03 mars, Recension

Omslag till Striden i skogenAv Susanne Trydal och Daniel Åhlin
Hoa Förlag, 2017
ISBN 978-91-7697-029-4, 363 sidor

Tidigare har jag inte varit så säker men nu börjar jag faktiskt tro på att vittror finns. Inte bara de väsen min mormor och hennes mor berättade om när jag var liten utan också de vildvittror som det förtäljs om i Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. Det som övertygat mig är Susanne Trydals och Daniel Åhlins berättelse om tolvåriga Torun som tillhör Vitterfolket och bor i den hemliga staden Hallahem, djupt under ett berg.

Susanne Tredal och Daniel ÅhlinHistorien har ingredienser som jag läst i många, många andra böcker i fantasygenren. Här finns hot mot en grupps existens, en uråldrig ondska till viss del personifierad av de elaka Vakarna. Men skogen, där berget ligger, innehåller också goda krafter, magiska väsen och troll med oanade egenskaper.

Det var denna mytologi om skogen som väckte liv i de minnen som inte kommit upp till ytan på mängder av år som fick mig att drunkna i texten. Det mormor och mormorsmor berättade handlade om övernaturligheter som var skrämmande och spännande. Sådant finns här också men Striden i skogen har en verklighetsförankring som vinner i längden, åtminstone för oss fantasyläsare som ändå vill kalla oss rationella.

Lite kan man kanske reagera mot författarnas tanke att allt blir frid och fröjd om den moderna tiden inte får för stort utrymme. Men om man godtar deras legend och låter sig anammas av historien är det en petitess.

Susanne Trydal är försäljningschef för barn- och ungdomslitteratur på Bonnierförlagen och har skrivit serien om Hallahem, där Striden i skogen är den tredje och tydligen sista delen, tillsammans med Daniel Åhlin som är chefredaktör för tidningen Telekomidag.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22