HAGEN-FALLET Oskyldigt anklagad eller kallblodig mördare?

Aug 31st, 2021 | By | Category: 2021-08 aug, Recension

Av Magnus Braaten och Kenneth Fossheim
Lørenskog-mysteriet, 2021
Översättning Staffan Söderblom
Norstedts, 2021
ISBN 978-91-1-311707-2, inbunden, 352 sidor

Magnus Braaten och Kenneth Fossheim är kriminalreportrar på norska TV2. Hagen-fallet är deras första bok.

Tom Hagen är affärsman, miljardär och en av Norges rikaste personer. I oktober 2018 försvann hans fru Anne-Elisabeth spårlöst från hemmet. Spår i hemmet tydde på att hon inte försvunnit frivilligt. Tom Hagen fick snart ett hotbrev med krav på en lösensumma på nio miljoner euro i kryptovaluta, och polisen inledde en utredning i hemlighet. Men vad som först såg ut som en kidnappning kom snart att betraktas som ett mord, och där den huvudmisstänkte var Tom Hagen själv.

Sökandet efter Anne-Elisabeth Hagen är ett av Norges mest omtalade kriminalfall någonsin. Fallet är fortfarande inte löst och hennes kropp har inte hittats, trots en massiv polisutredning. Kriminalreportrarna Magnus Braaten och Kenneth Fossheim har följt fallet på nära håll och fått tillgång till hittills okända dokument och förhör. I boken redogör de detaljerat för hela händelseförloppet från försvinnandet i slutet av oktober 2018 och de följande två årens utredningar och händelser. Som de grävande journalister de är har de noggrant dokumenterat sina källor i en 12 sidor lång lista med källhänvisningar.

Författarna har gjort ett digert arbete och ger läsaren en unik inblick i ett uppmärksammat försvinnande och hur såväl anhöriga som polisen agerat och reagerat. Man får följa Tom Hagens dagar under utredningens gång och vilka metoder Oslopolisen använde för att försöka lösa fallet. Författarna är lågmälda och lyckas behålla sin objektivitet även när man som läsare upprörs över det som sker. De redogör lågmält och kronologiskt för händelsernas utveckling. Polisen förefaller ha gjort en hel del missar i utredningsarbetet, vilket kan ha bidragit till att ärendet fortfarande inte är uppklarat.

Detta är den första gången som jag läser en skildring av en pågående och ouppklarad polisutredning. När jag läst ut boken är jag fortfarande lika okunnig om kärnfrågan: är Tomas Hagen en kallblodig mördare som fört alla bakom ljuset, eller är han en make som drabbats hårt av sin hustrus försvinnande och blivit uthängd som mördare? Vi får kanske aldrig någonsin veta svaret på frågan, men boken är i alla fall intressant och underhållande.

LARS-ERIK HOLM

Magn ujs Braaten

Kenneth Fossheim

Magnus Braaten och Kenneth Fossheim. Foto Erik Edland

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22