GUYANA Rapport från ett falnande Eldorado

Jul 10th, 2021 | By | Category: 2021-07 juli, Recension

Omslag till GuyanaAv Per Erik Tell
Ultima Esperanza Books, 2021
ISBN 978-91-88263-99-5, 162 sidor

Skånske journalisten och författaren Per Erik Tell är något av en globetrotter. Från hans penna har det på senare år kommit flera reseskildringar förutom ett antal mycket läsvärda kriminalromaner. Den senast i bokform redovisade resan gick till departementet Guyana i republiken Frankrike och är alltså, trots att landet ligger i det Sydamerika, en del av Europeiska Unionen.

Per Erik TellTell har åkt till huvudstaden Cayenne i Franska Guyana för att följa spåren efter Henri ”Papillon” Charriere som dömdes till livstids fängelse för ett mord han inte begått och skickades till straffkolonin i franska Guyana. Väl där hade han bara ett mål i livet, nämligen att fly. Det levnadsödet har skildrats både på film och i bokform Givetvis ger Tell sin version av denna och andras fångenskap (till exempen Alfred Dreyfus) men boken innehåller så mycket mer om Guyanaländerna längs den vilda sydamerikanska kust dit européer åkte för att finna den gyllene och mytomspunna plats som kallades Eldorado.

Tell reser med buss men när ska bussen gå? Ingen vet. Tidtabell saknas. Iväg kommer han dock, till platser där det fanns ligor som specialiserade sig på att stjäla småbarn och till andra där människoliv ofta gick till spillo på grund av denguefeber, zikavirus eller chikungunya.

Längs den vilda kusten finns andra länder, inte så stora och välbekanta i Sverige, men ändå exploaterade av de lycksökare som i form av lycksökare eller representanter för länder i Europa tog för sig av vad som fanns. Där ligger exempelvis Surinam och naturligtvis tar sig Tell dit också.

Hans berättelse rör sig i tid och rum, handlar om stora och små äventyr, alltid skildrat på det sätt jag lärt mig att älska hos Per Erik Tell. Möten med människor (plantageägare och slavägare vid sidan av taxichaufförer och hotellportierer) och djur inte att förglömma.

Man blir road och lärd av att läsa om denne skånings utflykter,

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22