GUL ONDSKA

Sep 22nd, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Gul ondskaAv Peter Gissy
Tre Böcker 2010

Detta är Peter Gissys tionde deckare för vuxna. Det är också hans femte om journalisten Kent Mortland. Ävenså den femte med en färg i titeln. Och det är lite så det är med Gissy. Man vet liksom vad man får. Allt är habilt och säkert skrivet, men man blir sällan överraskad.

När nu Kent Mortland återvänder som hjälte tilldrar sig handlingen på två plan. Dels får hans flickvän polispsykologen Jessica Anehammer ett sällsynt svårt fall att bita i. Samtidigt åtar sig Kent ett journalistiskt uppdrag i Tyskland, som också för honom och hans dotter till hans avlidna hustrus födelsestad i forna Östtyskland. Mordhistorian är ganska deckartraditionell, medan det äventyr som Kent och hans dotter hamnar i är mer intressant. Den förflutna Nazitiden skymtar runt hörnet. De historiska beskrivningarna om Tyskland är bokens bästa.

Peter GissyMånga deckarförfattare vrider och vänder på sina parallella historier för att de så småningom på osannolika vägar ska visa sig ha någon obegriplig koppling med varandra. Så inte Gissy. Han låter de två historierna vara helt separata. Sympatiskt!!!

Även om författaren använder sig av lite ovanliga ingredienser i handlingen, som t ex homosexuell kärlek och ett oväntat missfall så blir slutintrycket lite alldagligt. Jag önskar att Peter Gissy tog ut svängarna ännu mer och överraskade mig ytterligare. Och gärna lite humor också. Han kan ju skriva, karln.

NISSE SCHERMAN

Peter Gissy på webben: www.petergissy.se

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22