GUDS LAMM

Apr 8th, 2019 | By | Category: 2019-04 apr, Recension

Omslag till Guds lammAv Margaretha Levin Blekastad
Retriever förlag, 2019
ISBN 978-91-519-0088-6, danskt band, 362 sidor

Detta är tredje boken om Uppsalapoliserna Ellinor Sandin och Lars Bergquist (och deras övriga kolleger). Av någon anledning har vi missat den första, Blod och is 2016 (en vinterskildring), men gillade nummer två, Blodröd höst, 2017 (höst alltså). Denna tredje startar vid uppsalastudenternas valborgsfirande med flottfärd nedför Fyrisån.

Margaretha Levin BlekastadEn av flottarna visar sig inte ha med studenterna att göra, utan har en mördad ung man utstyrd som en korsfäst Jesus ombord. En slingrande utredning vidtar där titeln får sin förklaring. Guds lamm är en sektliknande frikyrka ute på landet som tagit namnet efter Bibelns Agnus Dei. ”Där är Guds lamm som tar bort världens synd.” Två män och en kvinna styr ”lammen” med hårda tyglar, och den mördade har varit medlem men lämnat sekten, vilket innebär att alla kontakter ska brytas. Men så verkar inte ha skett.

Det är två linjer i utredningen som drar åt olika håll, men som också tvinnas ihop: det religiösa spåret och drogförsäljning. Dessutom är det få deckare jag läst där så många inblandade undanhåller stora delar av vad de vet. Även en av poliserna har svårt att berätta vad han har för sig. Visst är det mycket ljug i deckare men här verkar alla inblandade förtiga något, stort eller litet.

En mycket kompetent polisroman, i miljöskildringen lär Uppsalabor känna igen sig, och att författaren inte är en älskare av religiösa sekter framgår klart. En välgjord intrig med bra vändningar och ett lättflytande språk finns på plussidan. Dessutom gillar jag den ”gammaldags” personförteckning som här placerats på främre omslagsfliken.

Nu har författaren klarat av vinter, höst och vår. Kan vi hoppas på en sommardeckare också?

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22