GUDS FRUKTANSVÄRDA FRÅNVARO

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

Av Sven Westerberg
Tre Böcker 1999

Deckarakademins pris 1999 – men skulle jag ha röstat på den? Jag vet inte.
Det är en spännande skildring av rättspsykiatriskt funderande, med många ändar att rycka i och många dolda lager att fundera över. En förvirrad ung man hittas vid sin lärares döda kropp, och alla tror att han dödat honom. Men varför?
Läraren var hans gode vän, stiger han, i en ond värld. Huvudpersonen, en kvinnlig rättspsykiater, tycker att något inte stämmer. Även i psykoserna finns logik.
Det är dock inte bara den unge mannen som är förvirrad. Hela samhället är det också.
Berättelsen griper tag, man känner de flytande konturerna i tillvaron, tycker sig se samband som kanske inte finns, och anar andra. Men det jag saknar är tydligare konturer av en del människor, det är som om de beskrivs av huvudpersonen och färgas av hennes stämningar, inte står fram som tydliga individer. Men kanske är det just så det skall vara, lika oklart för läsaren som för dem som skildras.
En kriminalroman med många av de klassiska ingredienserna, utan onödiga vålds- och actionscener, men med en lugn spänning och en extra knorr på slutet.
1999 års bästa eller inte?
Mycket bra i vilket fall som helst.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22