GUDS BARN

Oct 14th, 2015 | By | Category: 2015-10 okt, Recension

Omslag till Guds barnAv Cormac McCarthy
Child of God, 1973
Översatt av Kerstin Gustafsson
Albert Bonniers Förlag, 2015
ISBN 978-91-0-013974-2, 180 sidor

Mördaren och nekrofilen Lester Ballard har kastats ut från den mänskliga gemenskapen och bor tillsammans med sina troféer (tivolivinster och ruttnande kroppar) i ett grottsystem. Detta Guds barn är något av en förlorad själ och berättelsen om honom – och andra – berättas från tre olika håll med skiftande tonfall.

Det börjar med att Lester med vapen i hand försöker avstyra den auktion som skall skingra familjegårdens ägodelar men blir nedslagen bakifrån. Hemlös annekterar han en stuga på grannens egendom och blir något av traktens spöke, smygtittar på älskande par på en bergssida medan han onanerar. En morgon träffar han på en övergiven prostituerad vilket leder till att han anklagas för våldtäkt. I större delen av boken rasar han och svär över grannarna, området där han håller till och allt i hela världen. Delar av hans liv och tillvaro kommer i återblickar med moderns flykt när han var liten och faderns självmord som fokuspunkter.

Hans galenskap och våldsamhet, han dödar flera människor med sitt gevär, gör att sheriffen Fate Turner sätts att utreda vad som egentligen hänt. Alla realistiska detaljer kan ge en känslig läsare kväljningar.

McCarthys språk är bistert och händelseförloppet grymt för att inte säga omänskligt. Ändå är inte författare ute efter att skriva en skräckhistoria som lår läsarens hår att resa sig. Det finns mer bakom men då måste läsaren stålsätta sig för att hitta dit.

KJELL E. GENBERG

Cormac McCarthy

Cormac McCarthy. Foto Derek Shapton

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22