GUDASKYMNING

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Jennifer Hood
Axplock 2007

Det angliska namnet till trots är författarinnan svenska. Hon är biolog och i pressen har hon sagt sig vara trött på ”deckargenrens klichéer med halvalkoholiserade medelålders kommissarier och journalister som hjältar”. Därför har hon nyskapande skrivit en ekologisk deckare med biologer och forskare i huvudrollerna. Sveriges första ekologiska kriminalroman lär vara Skorstenen av Jan Eric Arvastson, utkommen 1976 hos Bonniers.

Nå, man ska kanske inte raljera mot den som har ett gott syfte och kommer med en bok som är tryckt på miljövänligt papper.

Intrigen försiggår i och runt Göteborg där ett kompisgäng bestående av biologer råkar snuggla över ett lik – den illa beryktade miljöboven Ragnar Rökh (här är det subtilt igen, lika subtilt som Jönssonligans Wall-Enberg) som alla i gänget haft lust att ta död på. Mördaren är hemsk och drar sig inte för att mörda om och om igen. Svenskan i boken är det inget fel på, sensmoralen (och moralismen) lär omfamnas av vissa grupper. Själv är jag tveksam inför pamfletter som utger sig för att vara romaner. Förresten har huvudpersonerna bekymmer som liknar de som deckargenrens halvalkoholiserade medelålders kommissarier brukar ha.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22