GUDAR OCH ODJUR

Jul 24th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till Gudar och odjurAv Denise Mina
Gods and Beasts 2012
Översatt av Boel Unnerstad
Minotaur 2012
ISBN 978-91-85419-74-6, 302 sid

Detta är tredje boken om kriminalinspektör Alex Morrow. Hon har blivit mamma till tvillingar, men det hindrar inte att hon är en vass utredare. Här har hon hamnat i ett knivigt fall där en ensam man rånar ett postkontor i Glasgow och märkligt nog får hjälp att packa ner bytet av en äldre man som – ännu konstigare – skjuts ner av rånaren med en AK47:a med så många skott att benbitar från honom fastnar i taket. Ett par uppfattade ord tyder på att offret och mördaren känner varandra på något sätt och den kopplingen blir det första Morrow måste hitta.

Denise MinaSamtidigt snor två poliser, underställda Morrow, pengar ur en knarklangares bil men blir fotograferade och uthängda. Hur kommer det sig att de gör detta? Är det för att de inte respekterar Morrow som överordnad, eller är det bara girighet?

Tredje delintrigen handlar om lokalpolitikern Kenny ”Gallant” Gallagher som stämmer en tabliodtidning för att de avslöjat ett sexuellt förhållande med en praktikant (jfr Bill Clinton). Det var alldeles sant och inte heller hans första affär, men det hindrar inte att han fullföljer stämningen. Det är ett gruvligt porträtt Mina gör av politikern. Den gestalten bygger på en faktisk person, Skotska Socialistpartiets ledare Tommy Sheridan som nyligen åkte in för mened. Romanfiguren skulle säkert ha klarat den nu så aktuella Levesonutredningens ledamöter lättare.

Spåren leder Morrow längs en slingrande bana. Vad var det för underlig ung amerikan som tog hand om den mördades barnbarn efter postdramat? Vad har Glasgows undre värld med historien att göra? Beror någonting på att hennes halvbror gangstern Danny här hemma i den ljusskyggheten? Och hur kommer Gallagher in i bilden?

Det är en intrikat berättelse Mina har skapat runt sin käpphäst ojämlikhetens skadliga inverkan på människor och miljö. Det är smart och listigt uttänkt och förmedlat på Minas kärnfulla språk, som förvaltats väl av översättaren Boel Unnerstad, inte minst när det gäller överförandet av det lågskotska idiomet.

Det tar sin tid innan kopplingen mellan de tre spåren sammanfaller. De når varandra på samma knepiga sätt som själva livet knyter samman olika upplevelser. Och man får veta en hel del om Morrow, hennes självmedvetna kyla och orsakerna till den. Moral och juridik är två skilda ting. Det Mina berättar sker på ett medvetet lätt och sparsmakat språk och kan upplevas som en ärlig imitation av livet.

PER MANGUSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22